Fotografie zachycují atmosféru baťovských továren

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
22.11.2007 18:25
Praha

Praha - Studenti a pedagogové české a německé školy vystavují v Praze fotografie, které vytvořili ve zlínských továrnách na obuv. Předmětem jejich zájmu se stala ta část tamního baťovského komplexu, která od 20. let funguje v téměř původním stavu dodnes.
    Je jí továrna na gumovou obuv, a proto se výstava jmenuje 137°, podle hodnoty, při které získává kaučuk jako základní materiál pro výrobu gumy svou odolnost vůči vnějším vlivům.
    Výstava se koná zároveň v Českém centru Praha v Rytířské ulici a v  Goethově institutu na Masarykově nábřeží, potrvá do 4. ledna.
    Vzniku snímků předcházely tři workshopy v letech 2005 až 2007, které se konaly v  prostorách obuvnické firmy Novesta ve Zlíně. Firma navazuje právě na mnohaletou tradici baťovských výrobků.
    Autory fotografií jsou studenti a pedagogové Univerzity Tomáše Bati a Fachhochschule Dortmund. Plánuje se repríza výstavy v  Německu a vychází česko-německý katalog s výběrem z fotografií.
    Baťova firma ve Zlíně se proslavila díky expanzi obuvi do celého světa. Výjimečné ale nebyly jen výroba a prodej bot, ale také pokrokový přístup Tomáše a Jana Antonína Bati, kteří mimo jiné podporovali rozvoj reklamního designu, fotografie a filmu. Do Zlína zvali výtvarníky a filmaře, kteří měli možnost vytvářet mnohdy zcela novátorská díla. Příležitost dostal mimo jiné například Alexander Hackenschmied, později světově uznávaný fotograf a filmař, nebo klasikové české kinematografie Karel Zeman a Hermína Týrlová.
    Na slavnou tradici zlínského designu a fotografie chtěl navázat právě projekt české a německé univerzity. Vlivem historických okolností zůstala v jedné části zlínského areálu, kde se vyráběla gumová obuv, výroba téměř v původním stavu. Většina strojů, které se používají dodnes, jsou z 20. let minulého století.
    Tyto podmínky poskytly tvůrcům ojedinělý vizuální materiál, který zpracovali různým přístupem. Každý z autorů volil také jiné výrazové prostředky. Výstava zahrnuje i různé fotografické žánry: architektura, portrét, sociální portrét, zátiší, dokumentární a inscenovaná fotografie a další.
0 komentářů
přidat komentář