Ve Francii se bude dražit finský plastový dům připomínající UFO

Vložil
ČTK
22.11.2007 15:40
Francie

Paříž

Paříž - Jedna z nejnezapomenutelnějších ikon moderního designu, typizovaný plastový dům připomínající svým tvarem létající talíř, se bude příští týden dražit na aukci Christie's v Paříži. Projekt finského architekta Mattiho Suuronenena s názvem Futuro vznikl v roce 1968 a někdejší kupci tento lehký mobilní příbytek používali především jako rekreační dům. Aukční společnost nyní počítá s tím, že dům s tvarem mimozemské vesmírné lodi prodá za 150.000 až 200.000 eur (asi čtyři až 5,4 milionu korun).
Suuronen na návrhu Futura pracoval mezi lety 1964 až 1968. Poté se jednoduchý oválný příbytek na teleskopických výsuvných nohách prodával podobně jako dnešní katalogové domy. Inspiraci finský architekt evidentně čerpal z kultovních sci-fi filmů své doby - jeho obytný létající talíř s oválnými okny a výklopným schodištěm by se dobře vyjímal například ve slavném filmu Barbarella.
Některé exempláře vesmírného domu jsou dodnes k vidění, například ve Skandinávii, ale i v Británii, Spojených státech či Rusku. Někde se užívají pořád jako obytné domy, jinde jako kanceláře, restaurace či rekreační objekty. Několik domů skončilo i v muzeích.
0 komentářů
přidat komentář