Památkáři chtějí nové vizualizace Národní knihovny

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
22.11.2007 13:25
Praha

Praha - Expertní skupina památkářů, která je součástí pracovního týmu Národní knihovna (NK), si vyžádala nové vizualizace pohledu na zamýšlenou stavbu knihovny z různých míst v Praze. Potřebuje je prý proto, aby mohla lépe posoudit, jak stavba může ovlivnit pražské panorama. "Stávající vizualizace pro nás nebyly dost důvěryhodné, proto jsme si od magistrátního odboru památkové péče vyžádali nové," řekla dnes ČTK členka skupiny Kateřina Bečková z Klubu za starou Prahu.
Magistrátní odbor, který je garantem památkářské skupiny odborníků, připravuje nové vizualizace případné stavby dle návrhu Jana Kaplického z 20 míst v Praze, odkud by teoreticky budova mohla být vidět, uvedla. Poté chce skupina tyto pohledy posoudit a přistoupit k nim zcela bez předsudků způsobených celou debatou, která se nad návrhem knihovny týdny a měsíce vede.
V médiích se ihned poté, co NK oznámila výsledky architektonické soutěže, objevily různé koláže, grafy a vizualizace vítězného návrhu Jana Kaplického. Mnohé z nich však byly zkreslující, kromě toho, že návrhu neodpovídaly barevně, byly některé i v neodpovídajícím měřítku. Podle Kaplického některé vyznívaly jako příliš mohutné, podle jeho odpůrců byly naopak menší oproti originálu.
To vyvolalo i obavy o velký zásah stavby do pražského panoramatu. Nejprve s touto obavou přišli památkáři, poté, co v říjnu vystoupili proti stavbě pražští zastupitelé za ODS, se o pražské panorama začal bát i primátor Pavel Bém.
Jeden z největších odpůrců návrhu, architekt Radek Martišek, dokonce učinil pokus s horkovzdušným balonem, který vypustil na místě stavby. Při pohledu z Karlova mostu však byla maketa sotva postřehnutelná, což Martišek uznal. Podle něj a jeho pokusu by však stavba byla blíže Hradu, než naznačovaly návrhy.
Památkářské hledisko zamýšlené budovy stanovil primátor jako jedno z pěti témat, jimiž se zabývá tým Národní knihovna a jeho tři expertní skupiny. K tématům patří i pozemky, územní plán, dodržení pravidel mezinárodní architektonické soutěže a peníze na výstavbu.
Právníci se na své schůzce minulý týden shodli na tom, že knihovna podle návrhu Kaplického může stát i jinde v Praze než na původně vybraném místě na Letné. Podmínkou je, že s přesunem bude autor souhlasit.
Právníci se nezabývali regulérností architektonické soutěže, pouze uvedli, že nešlo o veřejnou zakázku, což již ve dvou svých vyjádřeních konstatoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zadáním architektonické soutěže by se mohli zabývat na některé ze svých příštích schůzek, pokud jim vedení pracovního týmu takovou otázku položí. Pro ředitele NK Vlastimila Ježka a člena týmu je však odpověď právníků postačující.
Třetí expertní skupinu tvoří architekti. Podle informací ČTK se shodli na tom, že těžiště otázek, jež je třeba řešit, je v právnické rovině.
0 komentářů
přidat komentář