Zábřeh s ročním zpožděním dokončil úpravy prostoru před nádražím

Zdroj
Vladimír Onderka
Vložil
ČTK
19.11.2007 13:25
Olomouc

Zábřeh (Šumpersko) - Zábřežská radnice dnes ukončila úpravy prostoru před místním vlakovým nádražím. Investice, která zahrnovala vybudování nových chodníků, míst k parkování či autobusových zastávek, si vyžádala více než 47 milionů korun. Podle původního plánu akce měla skončit už před rokem a její náklady měly být zhruba o polovinu nižší. Prodlevu a navýšení nákladů zapříčinil špatně vypracovaný projekt, řekl ČTK mluvčí radnice Milan Kratochvíl.
    Město se do investice pustilo loni srpnu. Původní harmonogram počítal s  tím, že úpravy budou hotové týž rok v listopadu. "Ukázalo se ale, že upravený projekt, podle kterého se začalo stavět, není dobrý. Počítal s nízkým počtem míst k parkování či s umístěním autobusových zastávek dále od vlakového nádraží," uvedl mluvčí. Doplnil, že zhotovitel stavby také požadoval další peníze za takzvané vícepráce.
    Kvůli problémům se stavební práce loni v  prosinci zastavily a firma je obnovila až letos v srpnu. Vedení města v mezidobí rozhodlo, že prostor před železniční stanicí bude mít podobu navrhovanou v  původním projektu architekta Miloslava Tempíra. Díky tomu vyrostlo u nádraží parkoviště se 130 místy, podle předešlého mělo mít kapacitu 43 míst. Změnila se také poloha autobusového nádraží, které je nyní v těsné blízkosti výpravní budovy Českých drah. Podle předchozího záměru mělo být asi 200 metrů od vlakového nádraží.
    Původní záměr předpokládal, že si úpravy přednádraží vyžádají 23 milionů korun. Nakonec se náklady vyšplhaly na 47,3 milionu korun, deseti miliony na akci přispěl Olomoucký kraj. "Navýšení souviselo s tím, že původní projektová dokumentace byla nedokonale a neúplně zpracovaná. Nepočítala s podstatnými investicemi," řekl ČTK starosta Zdeněk Kolář.
    Doplnil, že radnice podala v této souvislosti trestní oznámení na neznámého pachatele. "Zda se najde viník, to bude záležet na policejním vyšetřování," uvedl starosta.
    Úpravy prostoru před vlakovým nádražím navázaly na rekonstrukci a modernizaci zábřežské železniční stanice. Součástí akce za zhruba 130 milionů korun byly výstavba nové odbavovací haly, oprava historické výpravní budovy či vybudování nového podchodu k nástupištím. Železničáři dokončili opravy nádraží na podzim 2006.
0 komentářů
přidat komentář