Rozšíření Olympie dle úřadu nepoškodí prostředí, lidé protestují

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
16.11.2007 11:25
Brno

Brno - Další rozšíření obchodního centra Olympia v Brně nepoškodí podle krajského úřadu životní prostředí a nebude mít ani negativní vliv na lidi bydlící v okolí. Právě někteří z nich proti další výstavbě protestovali, hlavně kvůli zvýšenému hluku a prachu z dopravy. Pokud však investor splní stanovené podmínky, okolí se rozšíření nijak negativně nedotkne, uvedl krajský úřad ve stanovisku ke stavbě uveřejněném na internetu.

    Olympia Brno je nyní druhým největším nákupním centrem v Česku. Zahrnuje asi 130 prodejen, hypermarket, multikino, restaurace a kavárny. Denně do areálu přijede asi 8000 osobních a 450 nákladních aut. Po plánovaném rozšíření by to mělo být až o 40 procent víc, nákladních bude kolem tisícovky, osobních přes 10.000. Navíc tisíce aut denně jezdí i do nedalekého Avion Shopping Parku.
    "Přestože navýšení hlukové zátěže z dopravy je hodnoceno jako relativně významné, nedojde (...) k překračování přípustných hodnot ekvivalentních hladin hluku u nejbližší chráněné zástavby," uvádí ve svém stanovisku pro krajský úřad zpracovatel dokumentace k rozšíření Olympie Alexandr Mertl. Jeho závěry potvrdil i krajský úřad. Olympia ale musí splnit téměř čtyři desítky podmínek od vybudování protihlukových stěn až po omezení nočního osvětlení.
    Lidi z okolí a ochránce životního prostředí to ale neuklidnilo. Poukazují na to, že například ve směru na Modřice vzroste doprava o čtvrtinu a víc než desetinu z toho budou tvořit nákladní auta.
    V Modřicích už v minulosti odmítli třeba i další výstavbu v průmyslové zóně na opačném konci obce. Na rozdíl od zóny je ale rozšíření nákupního centra zahrnuto v územním plánu. O výstavbě teď bude rozhodovat stavební úřad; většinou se řídí stanoviskem krajského úřadu, to ale není závazné.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ochránci prostředí
pipe
16.11.07 12:25
Nákupní centra
de ardoise
16.11.07 03:49
to de ardoise
rob
16.11.07 07:42
to de ardoise
miki
22.11.07 02:08
zobrazit všechny komentáře

Související články