Dopravní stavbou roku je nová trať Zábřeh - Krasíkov

Vložil
ČTK
16.11.2007 10:55
Praha

Praha - Dopravní stavbou roku 2006 se stala nová trať mezi Zábřehem na Moravě a Krasíkovem. Výsledky soutěže, kterou každoročně vyhlašuje ministerstvo dopravy a Státní fond dopravní infrastruktury, včera odborná porota oznámila na slavnostním večeru v pražském domě U Hybernů.

Zhruba patnáctikilometrový úsek nové železnice, který stál více než čtyři miliardy korun, zhotovilo sdružení firem Subterra, Metrostav a Stavby silnic a železnic. Dvě třetiny nákladů hradily evropské fondy. Nová trať je součástí odbočné větve tzv. druhého koridoru, který vede ze severu Moravy na jih do Vídně.
Jako druhou nejpovedenější dopravní stavbu porota ocenila tunel Panenská na dálnici D8 do severních Čech, který je s více než dvěma kilometry nejdelším tunelem české dálniční sítě. Třetí nejlepší stavbou je část rychlostní silnice R48 mezi obcemi Dobrá a Tošanovice na Ostravsku.
V porotě soutěže zasedají zástupci ministerstva dopravy, fondu dopravy, odborníci z dopravních vysokých škol nebo architekti. Mimo jiné se hodnotí význam stavby pro bezpečnost dopravy nebo začlenění stavby do okolního prostředí. K minulým vítězům patří například Terminál č. 2 na pražském letišti nebo silniční obchvat Ostrova nad Ohří.
0 komentářů
přidat komentář