Soutěž na Národní knihovnu prý byla podle právníků regulérní

Vložil
ČTK
14.11.2007 21:50
Praha

Praha - Soutěž na projekt Národní knihovny v Praze byla prý regulérní. Dospěla k tomu komise právníků, která řeší spor o návrh Jana Kaplického, informoval server iDnes s odvoláním na nejmenovaný zdroj. O místě stavby nové knihovny by se mělo rozhodnout kolem Vánoc. Podle předsedy expertní právnické komise Aleš Pejchala se odborníci na výsledku téměř jednomyslně shodli, nechtěl však ČTK potvrdit ani vyvrátit v jakém smyslu. Ve čtvrtek chce situaci osvětlit v oficiální tiskové zprávě.
    Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek ČTK řekl, že se o výstupu expertní skupiny v tom smyslu, že soutěž byla regulérní, také dozvěděl. Není však členem této komise, proto nechtěl informaci potvrdit.
    Vítězný Kaplického návrh vybrala mezinárodní odborná porota začátkem března. Hlasování bylo jednomyslné a proslulý architekt zvítězil mezi více než 400 projekty.
    V říjnu se však okolo návrhu rozhořel spor. Postavili se proti němu pražští zastupitelé ODS, kteří zpochybnili regulérnost soutěže. Podle pražského primátora Pavla Béma (ODS) je největším problémem nevyřešený stav pozemku, na němž měla knihovna stát.
    K hledání kompromisu vznikla na konci října odborná komise. Její sedmičlenné předsednictvo tvoří mimo jiné primátor Bém, ředitel knihovny Ježek i  architekt Kaplický. K dispozici mají tři poradní týmy složené z architektů, památkářů a právníků.
33 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
experti na lejno
Hana Kratochvílová
15.11.07 07:18
nové české právo?
Raval
15.11.07 08:44
soutěž
Tomáš Fejkl
15.11.07 09:58
ad české právo
pipe
15.11.07 10:50
zobrazit všechny komentáře