Sněmovní výbor chce snížit sumu vyčleněnou na knihovnu

Zdroj
Jan Hrdlička
Vložil
ČTK
14.11.2007 21:15
Praha

Praha - Na stavbu nové Národní knihovny (NK) bude možná v  rozpočtu ministerstva kultury pro příští rok vyčleněno jen 50 milionů korun, ačkoli původní vládní návrh počítá se zhruba 219 miliony. Snížení dnes navrhl sněmovní výbor pro kulturu, který chce ušetřené prostředky přesunout na program záchrany architektonického dědictví, tedy na opravu památek.
    Doporučení kulturního výboru příští týden posoudí rozpočtový výbor a definitivně o něm i  celém státním rozpočtu rozhodne dolní komora na své nadcházející schůzi.
    Poslanec Petr Pleva (ODS) navrhoval přesunout na opravu památek celých 219 milionů, a škrtnout tedy pro příští rok finance na novou knihovnu úplně. Výbor to ale neschválil. Hlasy osmi z dvanácti přítomných pak ale přijal kompromisní návrh Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), který ponechává na novostavbu 50 milionů. Podle Šojdrové je tak zachována určitá perspektiva.
    Pleva připomněl, že rozpočet pro příštích několik let počítá na stavbu dohromady s  1,77 miliardy korun. Míní, že jde o naprosto virtuální číslo, protože už dnes je jasné, že náklady dosáhnou nejméně tří až čtyř miliard. Obává se, že by to pohltilo veškeré investiční výdaje ministerstva kultury v příštích letech, a to v situaci, kdy není na záchranu chátrajících historických památek. "Prostě nebudou peníze vůbec na nic," varoval.
    Podle něj by tak bylo dobré zvážit, zda přece jen se stavbou nového objektu nepočkat a nerozšířit přechodně depozitáře. Zastánci nové knihovny totiž upozorňují na to, že kapacita Klementina, nynějšího sídla NK, už nestačí a hrozí kolaps.
    Místopředseda kulturního výboru a někdejší ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) dnes v  souvislosti s obavami, že nová knihovna bude příliš drahá, připomněl snahu primátora a místopředsedy ODS Pavla Béma dostat do Prahy olympiádu. To by přitom bylo spojeno se stamiliardovými výdaji, uvedl Jandák a doporučil občanským demokratům, aby Béma v tomto směru nějak ovlivnili, případně mu dali "něco na uklidnění".
    Soutěž na projekt nové knihovny na pražské Letné vyhrál návrh Jana Kaplického. Jeho "chobotnice" je od začátku předmětem polemik, má mnoho zastánců i odpůrců a její osud je nejasný. Kritizovali ji pražští zastupitelé za ODS. Panovaly například nejasnosti kolem pozemku. Někteří kritici zpochybňují regulérnost architektonické soutěže. Server iDnes ale s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedl, že příslušná komise právníků dospěla k závěru, že soutěž regulérní byla.
    V návrhu státního rozpočtu je stavba knihovny zatím jednou z částí programu "Podpora péče o národní kulturní poklad". Zahrnuje mimo jiné i opravu Národního muzea, rekonstrukci Klementina a mnoho dalších akcí. Dohromady tento program počítá pro rok 2008 se 777 miliony korun, z toho 219 milionů má jít právě na odstartování výstavby nové knihovny. Jak ale vyplynulo z dnešního vyjádření náměstka ministra kultury Antonína Tesaříka, z  uvedených 777 milionů má ministerstvo kultury zatím jistých jen zhruba 130 milionů.
0 komentářů
přidat komentář