Pitt a Jolieová si koupili umělý ostrov u Dubaje

Vložil
ČTK
14.11.2007 15:25
Praha

Dubaj - Brad Pitt a Angelina Jolieová si koupili jeden z  ostrovů umělého souostroví budovaného v moři u pobřeží Dubaje ve Spojených arabských emirátech. Tento hvězdný herecký pár tam prý chce vést svérázný ekologický život.
    Ostrov s obrysy Etiopie je součástí rozestavěného megaprojektu nazvaného Svět, sestávajícího ze 300 ostrovů, upřesnil deník Emirates Today. Pitt a Jolieová prý chtějí využívat tento ostrov jako "ekologické výstaviště", aby tak přiměli lidi žít ekologičtěji.
    Projekt výstavby umělých ostrovů u Dubaje začal v roce 2004. Jako stavební materiál se používá zejména písek těžený z moře podél pobřeží. Souostroví má být viditelné z  vesmíru v podobě mapy světa a hotové by mělo být podle plánu v roce 2008.
    Souostroví Svět i další tři umělé ostrovy - Palma Džubajrá, Palma Džabal Alí a Palma Dajrá - jsou dílem společnosti Nachíl. Ta odmítla informaci o tom, že jeden z ostrovů koupili Pitt s Jolieovou, potvrdit, na rozdíl od amerických zástupců tohoto páru a dalších důvěryhodných zdrojů.
    Dvaatřicetiletá Jolieová vychovává spolu s třiačtyřicetiletým Pittem čtyři děti. Kromě vlastní šestnáctiměsíční dcerky Shiloh ještě tři adoptované - šestiletého Kambodžana Maddoxe, tříletého Vietnamce Paxe a dvouletou Zaharu z Etiopie.
    Na nově zakoupeném ostrově bude mít tato početná rodina za sousedy například miliardáře Richarda Bransona a zpěváka Roda Stewarta, kteří si už také opatřili část Světa.
    Ten má mít ve své umělé podobě u Dubaje rozlohu 5,5 milionu metrů čtverečních, z toho 930.000 metrů čtverečních pláží.
    Jednotlivé ostrovy jsou od sebe vzdálené zhruba sto metrů a mají plochu od 11.148 do 41.806 metrů čtverečních. Jejich cena se pohybuje od 23 do 135 milionů dírhámů (zhruba 112,2 milionu až 664 milionu Kč).
    Dubaj, jeden ze sedmi emirátů, se prosazuje v mezinárodním povědomí jako středisko obchodu a cestovního ruchu, v němž se realizují desítky grandiózních projektů. Patří k nim především mrakodrap Burdž Dubai, který už před svým dokončením vede žebříčky nejvyšších staveb světa. Letos v červenci se tato stříbřitá věž z oceli a skla stala vůbec nejvyšší stojící budovou, když předstihla 508 metrů vysoký tchajwanský mrakodrap Tchaj-pej 101. V září pak s výškou 555,3 metru získala prvenství i mezi volně stojícími stavbami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články