Letošní Cenu ARCH získal Obytný súbor Rozadol

Vložil
Jan Kratochvíl
13.11.2007 11:05

Laureát Ceny ARCH 2007 - Obytný súbor Rozadol, architekti Peter Moravčík a Juraj Šujan

Cena ARCH je prestižní cenou za architekturu, kterou od roku 1998 uděluje odborný časopis ARCH. Vydavatelem časopisu ARCH je vydavatelství EUROSTAV, které je zároveň i vyhlašovatelem a organizátorem soutěže. Záměrem ceny je vyzdvihnout pozoruhodná díla domácí architektonické scény a přispět tak k její další kultivaci. Cena ARCH má vysoký profesionální kredit, který zabezpečuje účast špičkových evropských architektů v porotě. Od ostatních architektonických soutěží se Cena ARCH odlišuje i tím, že se do ní není možné přihlásit. Nominace na Cenu ARCH uděluje každoročně redakční rada časopisu, kterou tvoří významné osobnosti slovenské a středoevropské architektonické scény.
O udělení Ceny ARCH 2007 rozhodovala mezinárodní porota ve složení Dietmar Eberle (Rakousko), Boris Hrbáň (Slovensko), Henrieta Moravčíková (šéfredaktorka časopisu ARCH), Robert Špaček (Slovensko), Zdeněk Zavřel (Česká republika) 20. září 2007. Porota posuzovala devět architektonických děl, která na letošní cenu nominovala redakční rada časopisu. Byly to Bezbariérový ofis ve Zvolenu (Martin Repický); Chata v Senci (Ján Studený); Nadstavba rodinného domu v Bratislavě (Ilja Skoček, ml.); Obytné domy Karloveské rameno v Bratislavě (Karol Stassel, Juraj Šujan); Obytný dům Octopus Habitat v Bratislavě (Peter Sticzay-Gromski); Obytný soubor Rozadol v Bratislavě (Peter Moravčík, Juraj Šujan); Řadové rodinné domy Pekné bývanie v Bratislavě-Rači (Matúš Vallo, Oliver Sadovský); Rodinný dům Pátrium v Ivanke pri Bratislave (Ivan Matušík) a Rodinný dům v Bratislavě-Rusovciach (Maroš Fečík).
Cena byla slavnostně předána 7. 11. 2007 v prostorách Design factory v Bratislavě.

Z diskuze poroty:
„Obytný soubor Rozadol dokázal na využívaném území vytvořit přidanou hodnotu ve vztahu k městu. Řekl bych, že je to z hlediska vztahu veřejného a soukromého a ve smyslu přidané hodnoty ve vztahu k městu velmi výjimečný projekt, a to nejen na Slovensku, ale i v Evropě. Člověk nenajde mnoho projektů na této úrovni, kde je integrované bydlení, obchody, kanceláře, bazén, různé kategorie bydlení (to je též důležité). Ve velmi malé míře reprezentuje to charakteristické míchání funkcí ve městě, které vytváří jeho kulturu. Jsou to určitá pravidla, konvence a poznání, jak mohou ty věci spolu fungovat a podporovat se navzájem. To je velký pokrok, a nejen na Slovensku. To je na mezinárodní úrovni.“ (Dietmar Eberle, rakouský architekt, člen poroty)

„Velmi se mi líbilo, že tu jednoduše využili jistý druh starého schématu, a přitom nově, ve specifických podmínkách našli specifické řešení. Využili starý dobrý recept na dosáhnutí nové kvality.“ (Zdeněk Zavřel, český architekt, člen poroty)
0 komentářů
přidat komentář

Související články