Zájem o pronájem skladových prostor v ČR trvá

Vložil
ČTK
15.11.2005 09:45
Praha

PRAHA - Poptávka po skladových a logistických prostorách se v České republice drží na vysoké úrovni, kam se dostala v předchozích čtvrtletích. Do budoucna tak budou pokračovat investice do tohoto druhu nemovitostí, oznámila dnes společnost CB Richard Ellis (CBRE).

Ve třetím čtvrtletí bylo celkem pronajato 109.000 metrů čtverečních průmyslových ploch, což je jen o málo méně než ve druhém čtvrtletí, kdy si zákazníci pronajali 110.000 čtverečních metrů ploch. To byl i dosavadní rekord.
Poptávku ve třetím čtvrtletí vedla společnost DHL Logistics, která si pronajala 55.000 metrů čtverečních ploch blízko Prahy. Z těchto míst nyní dodává logistické služby dánskému výrobci hraček Lego.
Vysoká poptávka po skladech a logistických prostorách podle CBRE vede k dalším investicím. Ve výstavbě je proto 166.000 metrů čtverečních logistických a skladových ploch, zatímco ve druhém čtvrtletí se jich stavělo 120.000 metrů čtverečních. Kvůli vysoké výstavbě se ale i zvyšuje objem nevyužitých ploch.
V širším okolí Prahy bylo ve třetím čtvrtletí nevyužito zhruba 5,9 procenta skladových ploch, zatímco ve druhém čtvrtletí jich bylo 5,3 procenta. Ve zbývajících částech České republiky se tento podíl zvýšil na 2,3 z předchozích 0,5 procenta.
CBRE odhaduje, že trend rostoucí poptávky i nabídky po skladových prostorách se ve čtvrtém čtvrtletí udrží a zřejmě bude pokračovat i v roce 2006. Podle CBRE je za vysokou poptávkou silný hospodářský růst České republiky po vstupu země do Evropské unie a pokračující příliv zahraničních investic.
Zahraniční investoři si podle CBRE vybírají Českou republiku díky podpoře, kterou jim poskytuje vláda, ale rovněž kvůli nižším nákladům, které zde mají. Vliv má ale také poloha země uprostřed Evropy.
0 komentářů
přidat komentář