Na pražských náplavkách vznikají pásy pro cyklisty

Vložil
ČTK
12.11.2007 20:30
Praha

Praha - Část nově opravených náplavek na pravém břehu Vltavy v Praze začali dělníci znovu dláždit. Vznikne na nich pás, který bude mít povrch vhodnější pro jízdu na kole. Práce skončí příští rok na jaře, budou stát 13,3 milionu korun, informoval dnes ČTK magistrát. Nyní tam byly klasické dlažební kostky.
    "Dlažba z kostek největších rozměrů se zaobleným povrchem se blíží proslulým kočičím hlavám. Spolu s původním dopravním režimem, který téměř neomezoval automobily, byly důvodem výrazné neobliby náplavek mezi cyklisty," uvedl radní Petr Štěpánek (Strana zelených).
    Novoměstská a staroměstská náplavka je součástí jedné z hlavních tras. Velká část cyklistů ale raději jezdí po silnici, po chodnících, nebo tramvajových pásech, podotkl radní.
    Loni při opravě náplavky Na Františku použili dělníci pro část dlažby menší kostky. Na novoměstské náplavce se zkoušelo kostky zbrousit a zalít spáry. Situace se podle Štěpánka ale nezlepšila. Proto se nyní dělá jiná dlažba.
    Na náplavkách budou dva 35 centimetrů široké pásy z neleštěných kamenných desek, které jsou vhodné i pro jízdu silničních kol. Mezi pruhy bude drobná dlažba. Pruh bude sloužit k předjíždění cyklistů. Už letos byl na náplavkách výrazně omezen provoz automobilů, dodal Štěpánek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články