Obce na Vysočině chystají stovky nových parcel pro domy

Vložil
ČTK
12.11.2007 20:10
Jihlava

Jihlava - Radnice na Vysočině chystají dalších několik stovek parcel pro rodinné domy. Na přípravu nových lokalit pro bydlení letos získaly státní podporu dvě desítky obcí. Na vybudování technické infrastruktury přibližně pro 300 bytových jednotek jim ministerstvo pro místní rozvoj přispěje přes 23 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo zveřejnilo na internetu.
    První dotace byly rozděleny v první polovině tohoto roku, tehdy uspělo 12 sídel z Vysočiny. Ve druhém kole se mezi úspěšné žadatele zařadilo dalších osm obcí a měst v kraji. Nejmenší z nich, Panenská Rozsíčka na Jihlavsku, má dotaci na osm domků. V obci žije kolem stovky lidí. Podle starosty Bohumila Nováka je stavba nových domů důležitá pro její další rozvoj.
    "Víc obyvatel, to je vždycky víc peněz pro obec. Chceme třeba udržet obchod," řekl dnes ČTK Novák. Prvních osm parcel bylo v Rosíčce k mání před sedmi lety. Za metr čtvereční tehdy obecní úřad chtěl pouze pět korun. Parcely jsou již rozebrány také nyní, kdy metr čtvereční stojí 50 korun, kupují je i  lidé z měst na Jihlavsku. Výhledově obec plánuje připravit pro stavebníky přes 20 parcel.
    Největší státní podporu ve druhém kole získala Polná na Jihlavsku, která připraví 27 parcel. Kožlí na Havlíčkobrodsku vybuduje pozemky pro 22 domků a Pacov na Pelhřimovsku pro 19. Na jednu bytovou jednotku stát přidává 80.000 korun.
    Radnice na Vysočině prodávají parcely většinou za ceny, které nepokryjí vynaložené náklady, protože si chtějí udržet obyvatele. Na odbyt jdou hlavně pozemky v obcích u největších center. Malé obce, které neleží v dosahu měst, nabízejí metr čtvereční většinou za několik desítek korun, ve městech se ceny nejčastěji pohybují od 300 korun do 800 korun.
0 komentářů
přidat komentář