Ateliér HŠH píše kvůli knihovně prezidentovi, vládě a parlamentu

Zdroj
Martin Neliba, Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
08.11.2007 18:10
Praha

Praha - Architektonické studio HŠH Architekti, které skončilo třetí v soutěži na stavbu nové budovy Národní knihovny (NK), si stěžuje prezidentovi republiky, předsedovi vlády, Senátu a Poslanecké sněmovny. Předmětem stížnosti je údajná neregulérnost soutěže, na níž poukazují i další architekti, ale především postoj Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na ten se HŠH obrátili již dvakrát - a dostali dvě protichůdná vyjádření. ČTK to dnes řekl Tomáš Hradečný za HŠH.

    Kritikům soutěže vadí zejména údajné porušení její podmínky, podle níž měl být národní konzervační fond knihovny umístěn nad zem. Vítězný návrh Jana Kaplického jej má pod zemí. NK uvádí, že porota nevyřadila jeho návrh proto, že si vyhlašovatel při zadávání soutěže neuměl představit bezpečné umístění fondu pod zemí. Kaplického návrh prý přinesl nové a bezpečné řešení pro umístění vzácného fondu. Proto se podle NK měnily podmínky během soutěže. Mezinárodní unie architektů již připustila, že komise některé soutěžní podmínky porušila. Soutěž však nebyla zrušena.
    V prvním vyjádření ÚOHS konstatoval, že veřejná soutěž o návrh není zahrnuta mezi druhy zadávacích řízení a úřad tak nemá pravomoc zasahovat do průběhu soutěže o návrh. Podle Hradečného ale tehdy úřad zmínil, že se může případem zabývat, až bude zahájena veřejná zakázka, tedy příprava stavby knihovny a později samotná stavba.
    V takovém případě pak může ÚOHS podle Hradečného prověřit i soutěž, která zadání veřejné zakázky předcházela. Na druhý podaný podnět ale úřad sdělil, že pro vytváření pravidel architektonických soutěží byla od UNESCO zmocněna Mezinárodní unie architektů, a případ tedy náleží do její kompetence.
    Soutěž se konala podle pravidel mezinárodní instituce, a ona tedy má regulérnost soutěže prověřit. "Tuto zákonnou výjimku může ÚOHS uplatnit pouze v případě, kdy zmíněná mezinárodní instituce je i investorem stavby, což v tomto případě není," říká Hradečný. Protože vnímáme tato dvě vyjádření úřadu jako rozdílná, obracíme se na čtyři zákonodárné instituce a čekáme jejich vyjádření k tomu, jak ÚOHS interpretuje zákon, řekl Hradečný.
    Průběhem mezinárodní soutěže na návrh stavby nové knihovny, který kritizuje i Česká komora architektů a dvě desítky architektů, se dnes zabýval sněmovní podvýbor pro kontrolní systémy. "My jsme dnes požádali Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby nám do 14. prosince podal informaci," řekl ČTK předseda podvýboru Václav Šlajs (ČSSD).
    Zároveň doporučuje, aby kontrolní výbor příští týden podal podnět k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. NKÚ by měl do svého plánu kontrolních akcí na příští zařadit kontrolu čerpání státních peněz na tuto akci. Obě instituce podle něj tvrdí, že jim prošetření soutěže na knihovnu nepřísluší. "My netvrdíme, že jim to přísluší. Ale faktem je, že kolem toho bylo napsáno dost a určité orgány, které mají ze zákona jednat, by měly jednat," dodal.
34 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Že to HŠH pořád baví
Václav
08.11.07 11:40
...
Daniel John
09.11.07 12:26
??
Hana Kratochvílová
09.11.07 08:51
zobrazit všechny komentáře

Související články