Dnes bude jednat pracovní tým o Národní knihovně

Vložil
ČTK
08.11.2007 09:20
Praha

Praha - V rezidenci pražského primátora se dnes sejde pracovní tým, který řeší situaci kolem nové budovy Národní knihovny. Na schůzce by již tým měl kontrolovat výsledky práce jednotlivých expertních skupin. Jsou tři a zahrnují památkáře, architekty a právníky.

    Tým architektů vede Martin Rajniš, památkářů Ivan Muchka z Ústavu dějin umění Akademie věd a právníkům předsedá advokát Aleš Pejchal. Právě Pejchal, který působí jako poradce prezidenta Václava Klause a zastupuje například Hrad ve sporu o katedrálu sv. Víta či Národní galerii v Praze ve sporu s Františkem Kinským, patří k členům komise, o nichž se spekuluje, že by jejich jednání mohlo být politicky motivované.
    Pejchal to však popírá, stejně jako další člen komise, Miroslav Jansta. Ten často pracuje pro magistrát, sponzoruje nadaci Zuzany Paroubkové a je také poradcem předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.
    Kromě expertních skupin jsou v týmu Národní knihovna například její ředitel Vlastimil Ježek, primátor Pavel Bém (ODS), náměstek ministra kultury František Mikeš a autor návrhu Jan Kaplický.
    Podle Béma existuje v souvislosti s případnou výstavbou knihovny podle Kaplického studie na původně plánovaném místě na Letné pět potíží. Jsou to pozemky, územní plán, dodržení pravidel mezinárodní architektonické soutěže, památkářské hledisko a peníze na výstavbu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Muchka z Ústavu dějin umění
Library User
09.11.07 07:18
zobrazit všechny komentáře