MIT žaluje Gehryho za špatně navrženou univerzitní budovu

Vložil
ČTK
06.11.2007 17:40
USA

Boston

Boston - Americká prestižní vysoká škola, Massachusettský technický institut (MIT), žalovala známého architekta Franka O. Gehryho za údajně špatně navrženou budovu, do níž investovala miliony dolarů. Originálně navržená budova s názvem Stata Center z roku 2004, která vzdáleně připomíná pražský Tančící dům, podle agentury AP na několika místech praská a prosakuje v  ní voda kvůli špatně navržené kanalizaci.
    MIT prý do budovy, v níž dnes mimo jiné sídlí její kybernetická laboratoř, investoval přes 315 milionů dolarů (5,8 miliardy Kč). Z toho 15 milionů dolarů zaplatil Gehrymu, zbytek americké pobočce skandinávského stavebního giganta Skanska.
    Škola tvrdí, že brzy po dokončení stavebních prací v roce 2004 začaly zdi venkovního amfiteátru, který je součástí Stata Center, praskat - údajně kvůli špatně navržené kanalizaci. Ta prý také způsobuje, že zdi celé budovy vlhnou. Z vystouplých dekorativních rámů oken prý navíc v zimě padá zmrzlý sníh, a to na místa, kde blokuje nouzové východy z budovy.
    "Gehry nedostál svým povinnostem, když dodal nedostatečné návrhy a kresby," tvrdí se v žalobě. Podle AP se Gehry a jeho firma se sídlem v Los Angeles k žalobě zatím nevyjádřili.
    Vinu na Gehryho nyní svaluje i šéf místní pobočky firmy Skanska Paul Hewins, podle kterého rozhodně nešlo o chyby způsobené při stavebních pracích. Skanska prý Gehryho před výstavbou varovala, že v návrhu jsou chyby, architekt to však ignoroval.
    Osmasedmdesátiletý americký architekt Frank Owen Gehry se narodil v kanadském Torontu a proslavil se především jako autor formálně expresivních staveb. K jeho nejznámějším stavbám patří Guggenheimovo muzeum ve španělském Bilbau, od jehož dokončení letos uběhlo deset let, nebo stavba koncertního sálu Walta Disneye v Los Angeles. Spolu s Vladem Miluničem se podílel na projektu pražského Tančícího domu, který je odbornými periodiky pravidelně zařazován mezi nejlepší české stavby posledního desetiletí.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kde se stala chyba?
***
08.11.07 04:09
.. no
chitektar
08.11.07 06:07
jééé
Kryštof
10.11.07 12:23
Odpověď Kryštofovi
Miroslav Šimůnek
11.11.07 08:03
re
K
12.11.07 08:43
zobrazit všechny komentáře