Kvůli přesunu gotického portálu v Ústí padne několik stromů

Zdroj
Vít Lukáš
Vložil
ČTK
05.11.2007 23:00
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Kvůli záchraně vzácného portálu padne na ústeckém Mírovém náměstí několik stromů a keřů. Mluvčí města Milan Knotek dnes informoval novináře, že přesun portálu na místo jeho uložení si vyžádá dva dny. Gotický portál ze 14. století našli archeologové při výzkumu před stavbou paláce Zdar. Město se jej rozhodlo zachránit. Od jara leží chráněn speciální konstrukcí přímo na náměstí.
    Město původně plánovalo, že portál umístí na náměstí, nakonec se s investorem dohodlo, že se vrátí dovnitř nově stavěné budovy téměř přesně na to samé místo, odkud byl vyzdvižen. Nejprve bude portál 16. listopadu umístěn na speciální kolejovou dráhu, po které se přesune k většímu jeřábu. Ten jej pak o den později přesune na místo jeho uložení.
    Kvůli tomu stroji padne část vegetace, místo bude třeba i zajistit, aby uneslo obrovskou váhu. Jen samotný portál s ochrannými prvky, které ho obklopují, váží kolem 85 tun. Nové stromy budou podle Knotka vysazeny v Městských sadech.
    Město získalo na záchranu a nové umístění portálu deset milionů korun ze státního rozpočtu, další tři miliony korun poskytl Ústecký kraj. Odhady nákladů na záchranu a přemístění portálu se pohybují kolem 20 milionů korun.
    Palác Zdar měl být hotový na konci letošního roku, kvůli dlouhému archeologickému průzkumu jej dělníci dostaví až příští rok v létě. Archeologové zde krom portálu našli řadu unikátních nálezů, které například dokazují, že v centru Ústí nad Labem byla osada lovců mamutů. Ještě větším překvapením pro ně byl nález neolitického rondelu, tedy 6900 až 6200 let staré svatyně z mladší doby kamenné.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hromada hloupostí za 20 milionů
Pietro
06.11.07 10:08
most
hoja
06.11.07 01:09
Brrr...
Fiala
06.11.07 04:11
zobrazit všechny komentáře