Brněnská rada chce obnovit funkci hlavního architekta města

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
03.11.2007 16:45
Brno

Brno - Brněnští radní chtějí ve městě obnovit funkci hlavního architekta. Jeho útvar byl na brněnském magistrátu zrušen v roce 2003. Hlavní architekt by měl dohlížet na novou zástavbu ve městě. Koaliční politici se shodli na tom, že zřízení funkce bude součástí jejich programového prohlášení, které hodlají předložit na přespříštím zasedání zastupitelstva. Dokument ještě není zcela hotov, na této funkci jsou však všichni z koalice zajedno, řekl ČTK primátor Roman Onderka.
    Hlavního architekta podle primátora město potřebuje. "Nedokážu si představit, že by někdo vymýšlel budovy, jako je nový Špalíček, nebo 30 pater obchodního domu Centrum, který by byl vyšší než všechny kostely v okolí dohromady," řekl v nadsázce primátor.
    Velký Špalíček byl postaven před několika lety v bloku nedaleko radnice, kde předtím stávaly jedny z nejstarších domů v Brně. Moderní budova je využívaná jako obchodní dům s  kinosály. Mnoho Brňanů si však na ni nezvyklo a kritizují ji i někteří architekti. Naopak projekt osmadvacetipatrového obchodního domu Centrum je zatím jen na papíře - stejnojmenná budova stojící nedaleko Mahenova divadla dnes nepřevyšuje okolní zástavbu.
    Ještě než byl útvar hlavního architekta v  Brně zrušen, vedl ho Jaroslav Josífek. Architekt souhlasí s tím, že obnovení kanceláře by pro Brno bylo prospěšné. Ovšem útvar by prý fungoval jen za dodržení dvou podmínek. "Nesměla by to být figura v rukách politiků, ne jejich služka, ale rovnocenný partner," řekl dnes Josífek ČTK. Druhou podmínkou je, aby hlavní architekt byl vybaven kompetencemi ve smyslu stavebního zákona, což by ovšem vyžadovalo reorganizaci magistrátu. Jinak prý zřizování postu nemá cenu.
    Primátor má obavu z toho, zda se podaří pro funkci najít vhodného adepta. Hlavní architekt města by podle něj měl být zkušený, měl by mít kontakty s akademickou půdou i praxí, uznání u komory architektů. "Měl by to být také člověk, který neopustil včera univerzitu," dodal Onderka.
    Podle Josífka by se v Brně našli lidé, kteří by na funkci měli kvality. Práci hlavního architekta však podle něj nejde skloubit s akademickou kariérou ani s prací v  soukromé kanceláři. "Musí se tomu věnovat na sto procent," uvedl. Případný kandidát by se prý také musel smířit s pravděpodobně nižšími výdělky.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
fajn,
Vích
04.11.07 09:25
osobnosti?
Kaker
05.11.07 09:23
zobrazit všechny komentáře

Související články