Jihomoravští radní chtějí více národních památek z regionu

Vložil
ČTK
03.11.2007 13:45
Brno

Rajhrad (Brněnsko) - Jihomoravští radní chtějí, aby na seznam národních kulturních památek přibyly další objekty z jihu Moravy. Nyní jich je státem chráněných 21, regionální politici navrhují přidání dalších devíti. Na ministerstvo kultury proto odeslali dopis, kde žádají přiřazení dalších památek, řekl dnes novinářům krajský radní Jan Letocha.
    Národní kulturní památkou by se podle jihomoravských radních mohl stát například klášter Porta coeli v  Předklášteří u Tišnova. Podle Letochy je jedním z nejvýznamnějších středověkých klášterních komplexů na Moravě. Na pohlednicích a fotografiích se objevuje nejčastěji západní portál baziliky, považovaný za nejnáročnější raně gotickou vstupní architekturu střední Evropy. Kromě toho radní navrhují statut národní kulturní památky pro barokní kostel svatého Petra a Pavla v Rajhradě, baziliku ve Křtinách a kostel u Louckého kláštera ve Znojmě.
    Radní by na seznamu rádi viděli také pět uměleckých předmětů: Věstonickou venuši, světelský oltář v  Adamově, madonu z chrámu v Brně-Tuřanech, která je považovaná za nejstarší madonu na Moravě, madonu s dítětem z kostela na Starém Brně a pietu z kostela svatého Tomáše v Brně.
    Národní kulturní památkou je v ČR prohlášeno 205 objektů. Na jihu Moravy se jich nachází 21.
0 komentářů
přidat komentář