Výstava připomene dílo Bedřicha Feigla

Zdroj
Michal Jakl
Vložil
ČTK
01.11.2007 12:10
Praha

Praha - Výstava v Židovském muzeu v Praze v Galerii Roberta Guttmanna má českým návštěvníkům připomenout dílo grafika, malíře a ilustrátora Bedřicha Feigla, který stál u zrodu umělecké skupiny Osma. Návštěvníci expozice mají možnost seznámit se s Feiglovými díly od 1. listopadu do 20. ledna 2008.

"S výjimkou menší výstavy (Feiglových) kreseb a grafiky v Galerii Franze Kafky před 11 lety je tato výstava první Feiglovou samostatnou výstavou v Praze po 70 letech," řekl dnes na tiskové konferenci kurátor expozice Arno Pařík. Většina vystavených děl pochází podle něj z nacisty konfiskovaného židovského majetku, který zůstal v pražských bytech po deportaci jejich obyvatel.
"(Výstava) představuje především (Feiglovy) práce z 20. a 30. let, z doby, kdy pravidelně v Praze vystavoval, často sem zajížděl a kdy po nástupu nacismu v Německu se sem vrátil natrvalo," řekl Pařík. Ačkoliv podle něj patří Feigl ve světě a především v Anglii mezi uznávané umělce, v ČR není jeho tvorba příliš známá.
Bedřich Feigl (1884-1965) pomohl uspořádat v roce 1907 v Praze výstavu osmi umělců, kteří se postavili tehdejším výtvarným tradicím. Výstava i vzniklá umělecká skupina se jmenovaly Osma. Od jejich první společné výstavy uplynulo letos 100 let. Mezi členy Osmy patřili například Emil Filla a Bohumil Kubišta. Skupina se hlásila především k expresionismu a fauvismu.
Po roce 1910 strávil Feigl přes 20 let v Berlíně, pak se přestěhoval zpět do Prahy, ale kvůli nacistické okupaci musel v roce 1939 emigrovat do Londýna, kde také v roce 1965 zemřel.
Feigl se ve své tvorbě zabýval především židovskou tematikou. Blízké mu byly biblické příběhy. Zaujaly ho také krajiny, po vzoru tehdejší moderny zobrazil Prahu, chorvatský Dubrovník, ale i Londýn a Jeruzalém. Ilustroval například Dostojevského román Zločin a trest a Balzakova Gobsecka.
0 komentářů
přidat komentář