Blansko má zrekonstruovanou pěší zónu, úpravy stály 15 milionů

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
14.11.2005 17:35
Blansko

BLANSKO - Po pěti měsících stavebních prací byla dnes v Blansku otevřena zrekonstruovaná Rožmitálova ulice, která tvoří městskou pěší zónu. Úpravy přišly asi na 15 milionů korun. Ulice získala nejen nový povrch, osvětlení a mobiliář, ale upravena byla i kanalizace a vodovody pod ní.

"Doufáme, že střed města bude nyní atraktivnější i pro turisty, kteří přes Blansko přijíždějí do Moravského krasu," řekl ČTK blanenský místostarosta Ivo Polák. Doplnil, že příští rok chce radnice nechat opravit ulice ústící do zóny.
Rožmitálova ulice připomínala před rekonstrukcí pěší zónu jen spoře osázenými velkými květináči. Chyběly na ní lavičky, zeleně bylo málo, osvětlení bylo zastaralé, na ulici scházely i výtvarné prvky, které by ji architektonicky celkově zatraktivnily.
V uplynulých dnech byla zóna osázena mladými stromy. Ulice se rozšířila, protože radnice nechala zbourat dlouho nepoužívanou zásobovací rampu jednoho z obchodních domů. V zóně lze najít sochy a jednotným způsobem postavené stánky s občerstvením.
Radnice začala s úpravou centra města již před lety. Na zrekonstruovaném Wankelově náměstí si lze prohlédnout sochy vytvořené v blanenských slévárnách. Sousední náměstí Republiky zdobí tři fontány připomínajících ponorné potoky krasu. Novou podobu má i park na náměstí Svobody, kde vznikl Památník selství.
Město by přesto potřebovalo na další úpravu svého centra asi 100 milionů korun. Letos se je pokusilo získat od ministerstva pro místní rozvoj. Radnice ale neuspěla. Musela proto úpravy středu města rozložit do více etap.
0 komentářů
přidat komentář