Mladí architekti položili základní balvan nové Národní knihovny

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
29.10.2007 00:05
Praha

Praha - Studenti a absolventi pražské fakulty architektury položili na Letné základní balvan nové Národní knihovny. Happening nebyl podle organizátorů na podporu stavby knihovny, ale šťouchanec veřejnosti a politické reprezentaci. Celá akce začala ve 14:34, tedy v čas, který připomíná letopočet slavné bitvy u Lipan. Zatím to prý totiž vypadá s knihovnou na stejnou prohru.
"Jeden ze vzkazů je, že pro samou knihovnu by se nemělo zapomínat na knihy a možná i vzkaz politikům, že je dobré zapomenout na půtky a začít spolupracovat a podílet se na nějaké věci k jejímu zdárnému dokončení," řekl ČTK jeden z organizátorů Dominik Herzán, redaktor webového magazínu e-architekt. Výstavba knihovny je podle něj věc odvahy. Kdyby se totiž Karel IV. nerozhodl postavit na kopci katedrálu, což bylo naprosto proti logice středověkých měst, nebo kdyby se v baroku nepostavil chrám Svatého Mikuláše, byla by Praha chudší o dva nejkrásnější monumenty.
Základním kamenem byla černá truhla s nápisem R.I.P., což podle organizátorů může znamenat dvě věci - radši ihned postavit nebo radši ihned pozastavit. Do ní pak umístili kostku z pražské mozaiky a plyšového psa. Ten se pod zemí ocitl proto, aby se vědělo, kde je v případu knihovny zakopán pes.
"Já jsem na začátku očekával, že když pan Kaplický vyhrál a on příliš nezná české reálie, že bude velmi rozčarován přístupem, a to se naplnilo. Ale sám jsem byl překvapený tím, jak moc může být člověk rozčarován," dodal Herzán.
Mladí architekti pojali celý happening značně recesisticky. Nastínili například, jak by mohla být knihovna bez průtahů přeci jenom postavena. Pražský primátor by si mohl s brněnským protějškem Romanem Onderkou vyměnit část území - část Letné za lukrativní pozemky na Cejlu. Onderka by se pak dohodl s ředitelem Národní knihovny na bezplatném zapůjčení Letné.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
výborné ilustrační foto ;o)
pipe
29.10.07 02:55
Studentům
Línek
29.10.07 09:14
...pan kolega Línek,
ondrejcisler
29.10.07 11:31
Cieslerovi
Línek
29.10.07 12:33
p. Línkovi
ondrejcisler
29.10.07 02:32
zobrazit všechny komentáře