Norman Foster plánuje mrakodrap uprostřed Sibiře

Vložil
ČTK
26.10.2007 11:20
Praha

Lord Norman Foster

Chanty-Mansijsk - Ve městě Chanty-Mansijsk na břehu veletoku Irtyš nežije ani 60.000 obyvatel, přesto právě zde možná vyroste nejvyšší mrakodrap sibiřské části Ruska. A nebude to mrakodrap ledajaký, plány stavbu 280 metrů vysoké budovy Kristall vypracovává věhlasný britský architekt lord Norman Foster.

    Podle internetového serveru newsru.com má budova stát na jednom ze sedmi vrchů nedaleko města, obklopená zbytkem sibiřského lesa. Celý komplex několika budov pod společnou skleněnou střechou má obsahovat jak kanceláře, tak i byty a dokonce dva hotely.
    Projekt představil minulý týden místní gubernátor Alexandr Filipenko a vyvolal rozporuplné reakce obyvatel. "Lidé si musí ujasnit, proč je potřeba, co přinese městu, člověku. Ale byly i pragmatické otázky, například co dělat, když mrakodrap spadne. Musím upozornit, že je to investiční projekt a investor myslí především na sebe. A pokud se v tomto případě investor rozhodl projekt uskutečnit, znamená to, že je pro něj výhodný," prohlásil gubernátor.
    Podle Filipenka je podobně velká stavba výrazem světlé budoucnosti Chanty-Mansijska. "Bez podobných obchodních středisek se už neobejdeme," poznamenal gubernátor. Oblast v okolí města, kde se nachází i český honorární konzulát, v posledních letech bohatne především díky těžbě nerostných surovin.
    Britský architekt Norman Foster, slavný například rekonstrukcí budovy Reichstagu v Berlíně nebo mrakodrapem Kommerzbank ve Frankfurtu nad Mohanem, je v Rusku známý, obdivovaný i zatracovaný. Jeho plány na rekonstrukci centra Moskvy v místě zbouraného obřího hotelu Rossija odmítl osobně starosta Jurij Lužkov se slovy, že už sice možná stárne, ale kulaté domy za jeho starostování v ruské metropoli stát nebudou.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
východní inspirace
hoja
26.10.07 12:04
zobrazit všechny komentáře

Související články