Továrníkův hrad na Přerovsku se stal kulturní památkou

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
25.10.2007 13:05
Praha

Hranice (Přerovsko) - Hrad Kunzov, který stojí mezi obcemi Radíkov a Hrabůvka u Hranic na Přerovsku, se stal kulturní památkou. Ministerstvo kultury tak vyslyšelo návrh odborníků z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu, podle kterých je památka ojedinělá svého druhu. Vystavěl jej na počátku 20. století hranický podnikatel Antonín Kunz. ČTK to řekl zástupce památkového ústavu Václav Burian.

    "Podle památkářů je stavba ojedinělým příkladem romantizujícího obytného sídla jakožto výrazu stylizace kapitalisty do role a životního stylu středověkého aristokrata," uvedl Burian.
    Neogotický zámeček si nechal továrník postavit v letech 1907-1908 jako letní sídlo pro svou rodinu. Obytné části hrádku se stodolou jsou obehnány cimbuřím s kulatými věžemi, velkou vstupní bránu s gotickým obloukem střeží kamenní lvy s erby. "K výzdobě areálu patří také kamenná sova a reliéfy čertů, draka a rytíře, čaroděje nebo ježibaby na koštěti," doplnil zástupce ústavu.
    Antonín Kunz založil v roce 1883 v Hranicích továrnu na vodovody a pumpy. Ta byla natolik úspěšná, že se posléze stala největším podnikem svého druhu v Rakousku-Uhersku. Podnikatel si postavil v Hranicích honosnou neobarokní rezidenci, která je zařazena mezi slavné vily Olomouckého kraje a která je dnes rovněž památkově chráněná. Později postaveného hradu, kterému původně měla dominovat třicetimetrová věž, si však mnoho neužil. V roce 1910 náhle zemřel a ve stejném roce téměř zkrachoval také celý jeho podnik. Zachránila jej válečná konjunktura a přežil do současnosti pod názvem Sigma pumpy Hranice.
    Hrad je nyní majetkem pražské společnosti Rent Building Plus, která se zapsáním hradu na seznam památek ve správním řízení nesouhlasila.
0 komentářů
přidat komentář