Padělatel obrazů řekl soudu, že do něj vstoupil duch Zrzavého

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
24.10.2007 11:50
Brno

Brno - Před brněnským krajským soudem dnes stanul Libor Prášil, který před čtyřmi roky vyrobil bezmála 50 kopií obrazů předního českého malíře Jana Zrzavého s takovou zručností, že je ani někteří znalci nepoznali. Soudu dnes řekl, že se mu to podařilo, protože do něj vstoupil duch známého umělce.
    Prášil je nyní stíhán se skupinou dalších čtyř mužů. Za vinu je jim kladeno, že v letech 2003 až 2004 nechala vytvořit téměř 160 padělků výtvarných děl českých mistrů 19. a 20. století. Jejich prodejem podle spisu vydělali deset milionů korun. K padělkům dodávali i falešná potvrzení o jejich původu.
    Prášil podle svých slov trpí lehkou duševní poruchou. Se svojí vlastní tvorbou neuspěl, zato techniku Zrzavého zvládl natolik dobře, že na padělcích jeho obrazů vydělal za půl roku přibližně 300.000 korun.
    "Natolik jsem se ztotožnil s duší práce i autora, že jsem neviděl rozdíl mezi svojí a jeho osobou. Bylo to, jako bych si přivolal jeho duši," řekl dnes Prášil soudu. Kopii některého z děl Zrzavého, jehož cena se odhaduje na statisíce korun, byl schopen vytvořit podle fotografií za pouhé tři dny.
    Malíř se hájí tím, že kopie pokládal za výsledky vlastní práce. Tvrdí, že nikoho nechtěl poškodit. Bylo mu prý řečeno, že napodobeniny vyrábí pro lidi, kteří o tom vědí. Jsou to klienti natolik zamilovaní do Zrzavého, že se spokojí s napodobeninami, když si nemohou pořídit originály. Skutečnost ale byla jiná. Ze spisu vyplývá, že se s  napodobeninami obchodovalo. Za hezká, ale zcela bezcenná plátna dali někteří lidé přes půl milionu korun.
    Prášil vyráběl pro dalšího z pachatelů Jana Trojana mladšího pouze kopie Zrzavého. Otázkou je, kdo vytvořil napodobeniny děl od Kristiána Kodeta, Karla Valtra, Vojtěcha Sedláčka a dalších. Žalobkyně doufá, že se to ukáže při hlavním líčení.
    Obchody podle ní organizoval Jan Trojan mladší. Ten přiznává, že si kopie nechal vyrobit, ale údajně pouze proto, aby napálil svého otce Jana Trojana staršího. Syn mu chtěl podle svých slov dokázat, že otec jako znalec umění nepozná kvalitní kopie od originálů. "Omylem považoval chlup z Prášilova štětce v jednom z obrazů za jeden z vlasů Zrzavého," řekl s úsměvem Trojan.
    Všem obviněným nyní hrozí až 12 let vězení. Případ je jednou z největších kauz týkajících se padělaní uměleckých předmětů, které se v novodobé historii České republiky staly.
    Proces pokračuje ve středu výslechem svědků a znalců. Netradiční je i tím, že část padělků je přímo v soudní síni, která se tak po dobu procesu změnila na malou galerii.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
:)
.
24.10.07 04:58
zobrazit všechny komentáře