Kritici průběhu soutěže na knihovnu píšou ministrovi

Vložil
ČTK
24.10.2007 11:35
Praha

Praha - Někteří čeští architekti opět říkají, že mezinárodní architektonická soutěž na stavbu nové budovy Národní knihovny (NK) na Letné byla zmanipulovaná. Dnes pořádají tiskovou konferenci, na které chtějí zveřejnit otevřený dopis ministrovi kultury. Týká se právě údajně neregulérní soutěže.
    Kritikům vadí zejména údajné porušení závazné podmínky soutěže, podle níž měl být národní konzervační fond knihovny umístěn nad zem. Vítězný návrh Jana Kaplického jej má pod zemí.
    Kritici si stěžovali i k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ten dvakrát jejich podnět zamítl s tím, že pravidla pro mezinárodní architektonické soutěže vytváří Mezinárodní unie architektů (UIA), a případ tedy náleží do její kompetence.
    Na základě stížnosti osmi českých architektů a zvláštní stížnosti České komory architektů se také touto kauzou UIA zabývala. Počátkem října zaslala do České republiky své vyjádření. To však interpretuje jinak NK a jinak ČKA. Podle knihovny unie vytkla soutěži nedostatky, ale soutěž se tím neruší; podle komory porota porušila závazné podmínky soutěže, a soutěž se tak uskutečnila v rozporu s platným právem.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
no jasněě!! jak jinak!
.
24.10.07 04:13
zobrazit všechny komentáře