Bém se s Ježkem setká ve čtvrtek, ráno bude demonstrace

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
23.10.2007 09:25
Praha

Praha - Pražský primátor Pavel Bém se kvůli jednání o návrhu nové budovy Národní knihovny (NK) setká s jejím ředitelem Vlastimilem Ježkem až ve čtvrtek. ČTK to dnes řekl Ježek. Stejný den ráno přijdou zastánci návrhu Kaplického před pražský magistrát. Před zasedáním zastupitelstva chtějí předat primátorovi petiční archy, které podepisují lidé na několika místech republiky.
    Primátor se k umístění knihovny dle návrhu Jana Kaplického na Letné, kam byla vyspána architektonická soutěž, vyjadřuje negativně. Ve hře je nyní hledání náhradního místa či vypsání nové soutěže. Podle Ježka jsou však obě varianty sporné.
    Čtvrteční ranní akci organizuje činohra Národního divadla, která podporuje petici architektů a umělců, kteří se za Kaplického návrh staví. ČTK to dnes řekli organizátor petice Jiří Černický a mluvčí činohry ND Tomáš Staněk.
    Petice vznikla minulý týden v reakci na události kolem návrhu knihovny. Půl roku po vyhlášení výsledků mezinárodní architektonické soutěže se část pražských zastupitelů ODS včetně primátora Pavla Béma vyjadřuje k návrhu negativně. Podle autorů petice je projekt mimořádné architektonické umělecké dílo, které díky své koncepci, technické a estetické kvalitě zapadá do prostoru, který byl pro tuto stavbu vybrán.
    "Umělecké vedení činohry ND se rozhodlo podpořit protesty proti zastupitelstvu týkající se Kaplického návrhu," řekl ČTK Staněk. "Jako občané jsme dotčeni chováním zastupitelů Prahy a připojujeme se k Petici na podporu výstavby nové budovy Národní knihovny od architekta Jana Kaplického na Letenské pláni," uvádí se v prohlášení činohry podepsané jejím šéfem Michalem Dočekalem a dramaturgy.
    Podle Černického se divadelníci chtěli připojit k petici. Jejich podporu petiční výbor složený z  architektů, umělců a dalších odborníků vítá. Nepokládáme ale divadelníky za odborníky na architekturu a pokud by se k naší petici připojili, nemohli bychom ji pak vydávat za odborné stanovisko, řekl Černický. Spolupracují proto s  činohrou na čtvrtečním shromáždění a petice je dále k dispozici v původní podobě.
    V petičním výboru jsou vedle Černického architekt David Vávra, ředitel Centra pro současné umění Ludvík Hlaváček, historik architektury Zdeněk Lukeš, designéři Jan Němeček a Michal Froněk (Olgoj chorchoj), rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP) Pavel Liška, prorektor Akademie výtvarných umění (AVU) Jiří Ševčík a galerista Alberto Di Stefano.
    "Jsme přesvědčeni o  tom, že Praha nesmí propást šanci, aby získala takto výjimečnou stavbu od jednoho z nejdůležitějších architektů současnosti, který je navíc Čech," říkají autoři petice.
    Koncem minulého týdne vznikla i petice proti výstavbě knihovny dle Kaplického na Letné. Organizuje ji pražské divadlo Ta Fantastika, jehož vedení se netají svou náklonností k ODS. Petici nabízejí těm, kdo si stejně jako oni knihovnu přejí, ale ne na Letné.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
časové upřesnění
Marie Pavlasová
24.10.07 12:30
zobrazit všechny komentáře