Krnov plánuje pro řeckou komunitu výstavbu pravoslavného chrámu

Zdroj
Vladislav Sobol
Vložil
ČTK
23.10.2007 09:00
Cheb

Krnov (Bruntálsko) - V Krnově možná do tří let vyroste pravoslavný chrám se zhruba stovkou míst zasvěcený svatému Mikuláši. Na výstavbu chrámu, která bude stát několik desítek milionů korun, by měli přispět také věřící. Vyplývá to ze sobotní schůzky představitelů Řecka, vedení města i  nejvyšších zástupců pravoslavné církve v Česku, řekla dnes ČTK mluvčí krnovské radnice Dita Círová.
    Svatostánek bude sloužit početné řecké menšině žijící na Krnovsku i lidem z Volyně, Zakarpatské Ukrajiny a dalších tradičních pravoslavných míst, kteří v regionu žijí.
    Iniciátorem myšlenky je předseda Asociace řeckých obcí v České republice Christos Bialas. "S přáním, aby zde vznikl pravoslavný chrám, jsem byl osloven mnoha lidmi z naší oblasti. Dnešní generace mladých Řeků již mnohokrát navštívila vlast svých předků a poznává její kulturu a mentalitu. Návrat ke kořenům se projevuje ve velkém zájmu o křty dětí, svatby i poslední věci člověka," vysvětlil Bialas. Pro tyto obřady i další církevní svátky však chybí stoupencům pravoslavné církve potřebné zázemí.
    Pravoslavná církev výstavbu podporuje. "Můžeme poskytnout našeho architekta a vyhlásit sbírku," upřesnil pražský arcibiskup a metropolita Českých zemí a Slovenska Kryštof. Plánům na vybudování chrámu fandí i vedení radnice, celý projekt musí ale nejprve schválit zastupitelé.
    V Krnově a okolí nyní žije zhruba 700 potomků Řeků, kteří byli do regionu dopraveni většinou proti vlastní vůli v souvislosti s občanskou válkou v Řecku kolem roku 1950. V  polovině padesátých let minulého století bylo v Krnově podle historických pramenů až 2500 Řeků a městu se přezdívalo "malé Athény". Část lidí se postupně vrátila zpět, mnozí ale zůstali v Česku. Po roce 1989 mnozí z nich využili možnost svobodně podnikat a založili si vlastní firmy, především cestovní kanceláře. Mezi nejznámější řecké podnikatele v Česku patří Jannis Samaras a jeho rodina, která vlastní krnovskou nápojářskou společnost Kofola.
    Novou církevní stavbou se může chlubit také Ostrava, kde byl v sobotu otevřen římsko-katolický kostel zasvěcený svatému Duchu. Největší sakrální stavba postavená na území města za posledních sto let stála více než 32 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články