Klaus: Kaplického atak na politiky ODS je útokem na demokracii

Vložil
ČTK
22.10.2007 10:50
Praha

Praha - Prezident Václav Klaus se dnes zastal pražských politiků ODS, kteří na Letné nechtějí projekt Národní knihovny od architekta Jana Kaplického. Kritiku jejich postoje pokládá za útok na "samotnou podstatu naší demokracie". Klaus, který patří k odpůrcům knihovny, to napsal v dnešní Mladé frontě Dnes.
    Kaplický nedávno uvedl, že dění kolem knihovny je zpolitizované a v Česku se opakuje historie, že se všechno "probírá v nějakých tajných komnatách". Stavby podle něj v Česku "zastavovali a ničili bolševici".
    Prezident tvrdí, že pražští komunální politici jsou v diskusi kolem Národní knihovny atakováni nesprávně. Podle něj se naopak diskuse o Kaplického Národní knihovně zúčastnit musí. Knihovna je podle Klause stavbou veřejnou, a tak není možné, aby o ní rozhodovali pouze odborníci, respektive jeden odborník. "Rozhodování odborné poroty je o návrhu jako takovém. Rozhodování o realizaci stavby financované z veřejných prostředků, z prostředků daňových poplatníků, je rozhodování úplně jiného typu," napsal Klaus.
    Podle Klause jde ve sporu o Národní knihovnu především o podstatu demokracie, o rozdíl mezi soukromým a veřejným a o otázku rozhodování o věcech veřejných. Kaplický prý degraduje jiné názory. " Že se tím - jako obrovský precedent - vychyluje kyvadlo demokracie k  postdemokracii, je zjevné též," upozornil Klaus.
    Prezident také uvedl, že to není poprvé, kdy dochází k pokusu část rozhodování o věcech veřejných vyjmout ze standardních mechanismů a řešit je "přímo", názorem "odborníka". "Příkladů tohoto typu je mnoho - od názorů na soudcovskou 'samosprávu', leckterými z nás nazývanou soudcokracií, přes názor na to, jak vysoká má být státní podpora filmovým dílům (jako výjimečnému druhu finančně nákladného umění), přes spor o podstatu veřejnoprávní televize a o to, zda 'patří' pracujícím (tam pracujícím)," napsal.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
staré dobré téma
hoja
22.10.07 11:07
to asi nemyslí vážně!
Tomáš Kratochvíl
22.10.07 11:14
...
ondrejcisler
22.10.07 12:06
Sláva - Jára má nástupce
Ruda
22.10.07 03:35
Ale mysli to vážně :-)
Enetentyky
22.10.07 10:45
zobrazit všechny komentáře