Dokončení nové knihovny v Hradci ohrožuje chybějících 20 milionů

Vložil
ČTK
21.10.2007 09:45
Hradec Králové

Hradec Králové - Stavba nové budovy vědecké knihovny v Hradci Králové se sice chýlí ke konci, vlastní otevření stavby pro veřejnost původně plánované na září roku 2008, se však zřejmě zpozdí. Vedení knihovny zatím chybí 21 milionů korun na vnitřní vybavení, informuje v dnešním vydání pro Královéhradecký kraj Mladá fronta Dnes (MfD).
    "Knihovnu nemůžeme bez nábytku a dalšího vybavení otevřít. Zatím však o peníze marně žádáme. Pokud to nestihneme do února, ohrozíme harmonogram, podle kterého mají být interiéry hotové v červnu příštího roku. Bez zajištěných peněz nemůžeme ani vyhlásit soutěž na dodávku interiéru. Skutečně netuším, jestli do té doby budeme peníze mít," přiznala ředitelka Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové Eva Svobodová.
    Nedostatek peněz podle ředitelky způsobila změna sazby daně z  přidané hodnoty, se kterou v projektu nikdo nepočítal. "Když jsme v roce 2004 vyhlašovali veřejnou soutěž na zhotovitele stavby, došlo u stavebních prací ke zvýšení daně z 5 na 19 procent. Ministerstvo kultury nám však rozpočet nenavýšilo, a přišli jsme tak o 40 milionů korun," uvedla Svobodová.
    Peníze na nábytek nechce uvolnit ministerstvo kultury, které sice stavbu financuje, tvrdí však, že peníze na vybavení má poskytnout Krajský úřad Královéhradeckého kraje, který knihovnu zřizuje. Kraj již před časem odmítl peníze uvolnit a tvrdí, že jde o investici státu.
    Výstavba nové budovy za téměř 395 milionů korun začala na podzim roku 2004.
    Státní studijní knihovna vznikla v Hradci Králové v roce 1949, zpočátku sídlila na Eliščině nábřeží, od roku 1968 také v budově bývalé židovské synagogy. Ta byla v roce 1994 vrácena Židovské obci a knihovna v objektu platí nájem, proto vedení knihovny usilovalo o výstavbu nového sídla.
0 komentářů
přidat komentář