NSS: Majitel musí na pokyn úřadu opravit dům, byť ho nepoškodil

Zdroj
Pavel Gejdoš
Vložil
ČTK
13.11.2005 13:20
Brno

BRNO - Stavební úřad může majiteli domu nařídit opravu nemovitosti bez ohledu na to, kdo poškození domu či jeho částí způsobil. V precedenčním verdiktu na to dnes upozornil Nejvyšší správní soud (NSS). Rozhodl, že majitel domu tuto povinnost nemůže přenést na nájemníka, který podle něj poškození způsobil. Majitel může náklady na opravu po nájemníkovi vymáhat až zpětně v občanskoprávním sporu.

NSS rozhodoval o případu majitelky domu v Českém Krumlově, které tamní stavební úřad nařídil provedení nezbytné údržby zanedbané nemovitosti. Odkázal přitom na stavební zákon.
Žena řádně neprováděla běžnou údržbu domu a vzhledem k věku stavby byl stav některých prvků dožilý, popsala mluvčí soudu Sylva Dostálová. Úřad nařídil majitelce opravy prorezlých okapů, výměnu poškozených okenních parapetů a provedení oprav poškozeného stropu bytu jedné z nájemnic domu.
Majitelka domu s nařízením stavebního úřadu nesouhlasila a z poškození vinila nájemnici. Podala proto v červnu 2004 žalobu ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích, který ji ale zamítl. Obrátila se proto na Nejvyšší správní soud, jenž ale dal za pravdu soudu krajskému.
"Pokud je někdo vlastníkem domu a poruší povinnost udržovat jej v dobrém stavebním stavu, může mu stavební úřad nařídit, co musí dát do pořádku," uvedl soudce NSS Jan Passer s tím, že tato povinnost je povinností vlastníka nemovitosti, nikoli nájemce. Obdobnou povinnost vlastníka nemovitosti znal již právní řád první republiky, dodala Dostálová.
0 komentářů
přidat komentář