Bém a Kaplický chtějí problém nové knihovny společně řešit

Vložil
ČTK
19.10.2007 10:40
Praha

Praha - Nová budova Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického by v Praze stát měla. Shodli se na tom pražský primátor Pavel Bém (ODS) a autor návrhu Jan Kaplický ve včerejší debatě televize Nova. Oba aktéři se dohodli na tom, že je třeba rychle hledat řešení situace kolem knihovny a usilovat o kompromis. Mimo jiné plánují sestavit komisi odborníků a politiků, kteří se budou dalším osudem Kaplického návrhu zabývat.

V přibližně osmičlenné komisi by měli být vedle Béma a Kaplického zástupci ministerstva kultury, útvaru rozvoje města či renomovaní architekti. Primátor se zmínil například o Davidu Vávrovi, který je jedním z autorů petice za stavbu dle Kaplického návrhu na Letné.
Kaplický a Bém se dnes sešli poprvé od chvíle, kdy vyšlo najevo, že většina pražských zastupitelů za ODS včetně primátora stavbu, jejíž návrh zvítězil v mezinárodní soutěži, na Letné nechce. Uvedli, že již před televizním vystoupením měli během odpoledne soukromou schůzku a ujasňovali si vzájemné postoje k debatám o knihovně.
Primátor dnes několikrát zopakoval, že hlavní překážkou toho, aby budova stála na původně zamýšleném místě na Letné, je pozemek. Národní knihovna podle něj vypsala soutěž na jiné místo, než město poskytlo. "To ale nebyla chyba pana architekta," zdůraznil primátor. Neví prý, jak je možné, že soutěž byla vypsána na jiný pozemek. Ředitel knihovny Vlastimil Ježek, který je nyní v zahraničí, uvádí, že změnu pozemku inicioval útvar rozvoje města.
Pokud by měla knihovna dle návrhu Kaplického vzešlého z architektonické soutěže na Letné stát, museli by změnu v územním plánu odsouhlasit pražští zastupitelé - a to se podle primátora pravděpodobně nestane. Zastupitelé se totiž dnes nebudou rozhodovat pro jakousi obecnou změnu územního plánu, pro změnu charakteru části pozemku, ale konkrétně o tom, zda tam bude stát Kaplického knihovna. A k tomu se mnozí z nich již veřejně postavili negativně.
Architekt dnes připustil, že pokud by měl být problém ve vzhledu knihovny, je ochotný diskutovat o barvě či některých jiných změnách. "Jeden ze základních problémů každé stavby je hmota. Snažili jsme se ji udělat co nejmenší, miliony knih jsou pod zemí," vyzdvihl dle svého názoru velkou přednost návrhu. Pokud tuto stránku stavby není třeba zásadně měnit, s projektem se dá podle něj ještě pracovat, tedy uzpůsobit jej nově vzniklým potřebám - ale vždy jen na základě odborné diskuse.
Umístění knih pod zem je trnem v oku kritikům soutěže - v podmínkách bylo, že tato část stavby musí být nad zemí. Podle Ježka to však byla podmínka z hlediska zabezpečení knih. Kaplický přišel se zcela novým systémem, a proto jeho návrh porota pustila do druhého kola soutěže.
Primátor chce příští týden předložit řediteli Národní knihovny seznam konkrétních míst, na nichž by objekt mohl vyrůst. Hovoří se o Strahově, Pankráci, Proseku, Letňanech nebo i Stodůlkách.
Oba aktéři kauzy si v dnešní debatě dávali navzájem najevo vstřícnost a respekt. V závěru se pozvali k soukromým návštěvám. Kaplický by měl primátora navštívit v pražské kanceláři a Béma pozval architekt na oběd do Londýna, kde desítky let žije.
Diváci, kteří hlasovali prostřednictvím SMS zpráv se ve většině vyjádřili pro stavbu knihovny dle Kaplického návrhu na Letné. Tento názor mezi hlasujícími diváky zvítězil v poměru 69:31.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Lokality pro NK
Pol
19.10.07 02:41
zobrazit všechny komentáře