Na Znojemsku budou největší solární elektrárny ve střední Evropě

Vložil
ČTK
18.10.2007 20:25
Praha

Jaroslavice/Hrádek (Znojemsko) - Na Znojemsku letos vyrostou dvě obří sluneční elektrárny. Podle provozovatelů budou parky v Jaroslavicích a Hrádku nejvýkonnější ve střední Evropě a postačí na spotřebu zhruba 600 domácností. ČTK to dnes řekl Tomáš Buzrla z firmy Energy 21, která projekt připravuje. Stejná společnost teď odstoupila od výstavby panelů v nedalekých Božicích, nepovolilo ji ministerstvo životního prostředí.
    Sluneční panely v Česku vyrobí méně než procento elektřiny. Oproti jiným druhům jsou poměrně málo výkonné. Třeba park v Jaroslavicích na ploše 3,5 hektaru bude mít výkon 0,9 megawattu, což je téměř polovina výkonu jedné běžné větrné elektrárny, která zabere mnohem menší plochu.
    Každý panel má rozměry metr krát metr. V Jaroslavicích jich bude 15.000, v Hrádku ještě o 100 více, a výkon tak dosáhne jednoho megawattu. Cena každého areálu přesahuje 100 milionů korun, celkem je to asi 230 milionů, spočítal Buzrla. Znojemsko je podle něj nejvýhodnější lokalitou v kraji, dokazují to měření meteorologů za posledních 30 let. Třeba oproti Brněnsku tam svítí slunce o osm procent víc.
    Největší solární elektrárna v České republice nyní funguje v Ostrožské Lhotě. Její instalovaný výkon činí 702 kilowattů, provozovatel ji ale chce rozšířit až na 1,5 MW. Na jihu Moravy už solární energii využívají například na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, solární park je od letoška i v Dubňanech na Hodonínsku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články