Dřevěný altán z terasy parku pod Vlašským dvorem zřejmě zmizí

Zdroj
Jaroslava Tůmová
Vložil
ČTK
13.11.2005 13:10
Kutná Hora

KUTNÁ HORA - Dřevěný altán na kamenné terase v parku pod Vlašským dvorem v Kutné Hoře zřejmě nezůstane. V rámci chystané rekonstrukce parku by se měl přestěhovat do zookoutku. Nedávno o tom rozhodli radní. Architekti tak mohou pokračovat v práci na projektu úpravy parku, který je potřeba pro stavební řízení a žádost o dotaci, řekl ČTK starosta Ivo Šalátek.
Práce na projektu zastavil spor o to, zda altán z minulého století patří do parku, který je chráněnou památkou. "Jsou doklady a informace o tom, že altánek není součástí chráněné památky park pod Vlašským dvorem," dodal. Podle stanoviska ministerstva kultury k této památce patří například schody, terasy i kašna na nádvoří Vlašského dvora, řekl starosta.
Úpravy parku se uskuteční v několika etapách. První předpokládá úpravy prostoru přímo pod Vlašským dvorem. Ve druhé by měly na řadu přijít stráně pod Jezuitskou kolejí, později pak okolí chrámu svaté Barbory, včetně obnovení kamenného schodiště u kaple Božího těla.
Město ale na obnovu parku potřebuje získat státní nebo evropskou dotaci, protože z vlastních zdrojů by jej rekonstruovalo velice dlouho. Jen první etapa rozsáhlé úpravy několikahektarového pásu zeleně v údolí říčky Vrchlice se odhaduje až na 40 milionů korun.
Park byl založen na konci 19. století při rozsáhlé rekonstrukci Vlašského dvora. Vznikl na místě budov přiléhajících k severní hradbě, které byly strženy. Radnice se rozhodla parku vrátit jeho původní podobu.
0 komentářů
přidat komentář