Nádraží v Brně zpět do bodu nula – bude posouzení variant

Zdroj
Nádraží v centru
Vložil
Tisková zpráva
18.10.2007 12:00
Brno – Evropská komise (EK) po České republice vyžaduje, aby v rámci Operačního programu Doprava zpracovala a posoudila variantní řešení přestavby železničního uzlu Brno (ŽUB)1. Především to znamená, že o poloze nádraží a mnohamiliardovém příspěvku EU na tento projekt není vůbec rozhodnuto. Pod dohledem EK se budou srovnávat dvě hlavní varianty.
Již takřka čtyři roky varuje občanská koalice Nádraží v centru, že jedna z podmínek spolufinancování z fondů EU je předložení férového srovnání možných variant. Na naše vážné opakované upozornění vycházející ze standardních podmínek evropského financování však doposud nebyl brán v nejmenším ohled. Mezitím se na přípravu projektu za desítky miliard vynakládaly masivní finanční prostředky. Až teprve sama EK si v rámci projednávání operačního programu Doprava tuto podmínku vynutila.
Nyní je třeba, aby si vážnost situace uvědomilo Ministerstvo dopravy i brněnská radnice. Nezbývá, než ke srovnávací analýze přistoupit zcela seriózně a rychle, aby zůstala zachována šance získat evropské peníze na ŽUB v současném rozpočtovém období do roku 2013.
Do doby, než budou splněny všechny podmínky EK (mj. i podpora veřejnosti), nelze počítat s žádným finančním příspěvkem z evropských fondů. Z tohoto důvodu občanská koalice výslovně apeluje na primátora Romana Onderku a brněnskou ČSSD ohledně přehodnocení jejího aktuálního přístupu. Jediným důvodem, proč se ČSSD rozhodla podpořit odsunutou variantu přestavby ŽUB – přes její evidentní nevýhodnost – je údajná snazší financovatelnost z EU. Jenže tento mýtus díky výslovnému požadavku EK na analýzu nyní padl.
Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl: „Koalice Nádraží v centru donekonečna připomínala, že financování projektu z Evropské komise má jasné a dopředu známé podmínky. Mimo jiné posouzení variant a podporu veřejnosti. Větší část vedení města Brna, v čele s primátorem Onderkou, tyto skutečnosti doposud ignorovala. Snad se nyní už konečně bude vést věcná diskuse nad konkrétními parametry obou variant a vybere se ta prokazatelně výhodnější“.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zdroj
kolemjdoucí
18.10.07 06:44
bonzujeme, tedy jsme
rh
22.10.07 04:51
zobrazit všechny komentáře

Související články