Deníky komentují postoj pražské ODS k návrhu novostavby NK

Vložil
ČTK
17.10.2007 11:10
Praha

Praha - Negativní postoj pražských občanských demokratů k návrhu novostavby Národní knihovny na pražské Letné komentují dnešní Lidové noviny (LN). Autor komentáře konstatuje, že úřad vedený primátorem Pavlem Bémem (ODS) "má návyk už z éry opoziční smlouvy". "Kdo tyjátr kolem blobu sleduje, začíná chápat, proč Topolánek s Bursíkem nechtějí Lužného za nástupce ministryně Kuchtové. Taková kontinuita dláždí cestu k čertu," píše.

    Komentátor Práva poznamenává, že pozici občanských demokratů sdílejí pražští zastupitelé za ČSSD. I pro ně je košile bližší než kabát, tedy vítězí ohled na voliče, u kterých odhadují averzi vůči chobotnici, a vyhlídky na spolupráci s ODS, poznamenává autor. "Malost nespatřuji v tom, že spousta lidí miluje své město až k odporu proti všemu novému. Malost je v nedodržování stanovených pravidel a v nerespektování přijatých rozhodnutí. V ochotě předsunout politické cíle před potřeby národní kulturní instituce. A třeba i v ekonomické zainteresovanosti," píše.
    V komentáři Hospodářských novin (HN) se ke kauze mimo jiné píše: "Politická zpupnost se tu mísí s oportunním populismem. Odborníky najímáme jen, když se to hodí. Cítíme-li, že hlas lidu, který nemá rád novoty a míry překračující vidění činžovního dvorku, bude na naší straně, odborníky (i ty, co seděli v mezinárodní architektonické porotě) přehlédneme a dáme prostor vlastnímu kategorickému názoru. Odborníky ano, ale jen když to vychází vstříc naší vůli po moci. Tak se dělá pražská i česká politika. Proč by jí měl někdo věřit?"
    Komentář Mladé fronty Dnes (MfD) se zamýšlí nad možnými příčinami toho, proč Česko nezískalo potřebný počet hlasů a nakonec vzdalo boj o členství v Radě bezpečnosti OSN. "Hlasů jsme dostali nečekaně málo, takže jsme je možná nedostali ani tam, kde jsme na ně měli téměř nárok. Například uvnitř EU existuje silná solidarita. Pokud by však byla tentokrát výrazně nahlodána, znamenalo by to, že ostatní členské země prostě něčím iritujeme. Nejsme třeba v pozici kverulanta?" ptá se autor komentáře.
    MfD publikuje rozhovor s exministrem zahraničí polistopadového Československa Jiřím Dienstbierem, který je přesvědčen, že uspěje v nadcházející volbě prezidenta republiky. LN a HN otiskují rozhovory se šéfem Arabsko-amerického institutu Jamesem Zogbym. Haló noviny přinášejí rozhovor s venezuelskou chargé d'affaires v ČR Maríou José Báezovou Loretovou.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Viz foto
P.Nasadil
17.10.07 12:08
Ale pane!
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
17.10.07 01:31
zobrazit všechny komentáře