Kaplického návrh na budovu NK vyvolává emoce od začátku

Výběr výroků kolem nové budovy Národní knihovny v Praze:

Vložil
ČTK
17.10.2007 11:00
Karlovy Vary

Pražský primátor Pavel Bém (ODS):

    "Kaplického návrh je odvážný, překvapivý, originální, energeticky úsporný a jistě i kontroverzní... Teď přijdou ke slovu konzervativní památkáři a začne živé představení o budoucnosti moderní architektury v Praze. Já jsem znám jako příznivec odvážných řešení." (ČTK, 2. března 2007 - zde>)

    "Jakožto primátor jsem byl členem mezinárodní poroty, ale umístění Kaplického blobu se mi od začátku nelíbilo a nikdy jsem pro ně nehlasoval. Kaplického návrh je v tak arogantní disharmonii s celým svým blízkým i vzdáleným okolím, že se v žádném případě nedá srovnat z hlediska zásahu do urbanismu města například s Tančícím domem." (MfD, 15. října 2007 - zde>)

Exprezident Václav Havel:

    "Je to zvláštní a možná symptomatické, že česká veřejnost... mlčí k monumentům banality, jako je novostavba na Karlově náměstí nebo jako je dům na rohu Václavského náměstí a ulice 28. října naproti paláci Koruna... A když někdo jednou za deset let navrhne zajímavý, originální dům, tak je vzbouření na vsi." (ČTK, 15. května 2007 - zde>)

Architektka Eva Jiřičná, předsedkyně poroty:

    "Kde je psáno, že právě politici jsou rozhodčími při střetu estetických představ? ... Politici ať se zamýšlejí nad sebou a o knihovně ať nechají rozhodnout mladé lidi." (LN, 11. října 2007)

Architekt Jan Kaplický:

    "Jedna politická strana diktuje názor na kulturu a to jsme zažili 40 let aspoň mého života, a to si myslím, že je velká chyba... Co jim na tom vadí, to nebyl schopen nikdo říct." (Česká televize, 11. října 2007)

Prezident Václav Klaus:

    "Artefakt pana Kaplického se mi zdá být nesmírně nepokorný, svévolný, až arogantní... Pro mne je stavba pana Kaplického ošklivá a nemyslím, že je to proto, že jde o nesecesní, nekubistickou, nefunkcionalistickou stavbu. Nelíbí se mi sama o sobě." (MfD, 9. května 2007)

Starosta Prahy 13 a pražský zastupitel David Vodrážka (ODS):

    "Chvilková ostuda u úzké skupiny lidí nám stojí za to, aby, dejme tomu, nad Prahou nevznikl jakýsi chrchel." (TV Nova, 13. října 2007)

Základní údaje o nové budově Národní knihovny:

  • Budova z ateliéru architekta Jana Kaplického má stát na Letné v místech, kde je nyní tramvajová smyčka. Výstavba měla být podle původních plánů hotova do podzimu 2011, stát měla kolem dvou miliard korun.
  • Do nové knihovny se mají přestěhovat fondy od začátku 19. století až po současnost, má disponovat prostorem pro deset milionů svazků, což je rezerva na zhruba padesát let.
  • Budova je vysoká 48 metrů a má devět poschodí. V netradiční stavbě mají být kromě knihovních fondů i kavárna, restaurace, studovny či víceúčelový sál. Návštěvníci mají mít v knihovně na 2000 míst, pracovat zde má na 300 lidí.
  • Většina fondů má být umístěna v podzemí budovy, o dopravu knih se má starat automatický robotický systém. Právě umístění fondů pod zem ale soutěž původně neumožňovala a kritici tvrdí, že tím Kaplický i porota porušili její podmínky.
  • Kaplický odmítá, že by zadání soutěže nesplnil. Za výsledkem soutěže stojí i členové poroty, ve které zasedli mimo jiné architektky Eva Jiřičná (předsedkyně) či Zaha Hadidová, ředitel knihovny Vlastimil Ježek nebo šéf pražských památkářů Jan Kněžínek (jako zástupce primátora Béma).
  • V posledních dnech se objevily informace, že zastupitelé za ODS, kteří mají na pražské radnici většinu, odmítají prodat knihovně pozemky, potřebné pro výstavbu. Uvažuje se proto o možném řešení složité situace, spekuluje se třeba o přesunutí "blobu" na jiné místo v Praze či dokonce o vypsání nové soutěže.
Více o návrhu zde>
0 komentářů
přidat komentář