Nová knihovna by mohla být místo Letné na Strahově

Vložil
ČTK
16.10.2007 17:25
Praha

Praha - Náhradní variantou číslo jedna pro výstavbu nové Národní knihovny v Praze je mezi dalšími místy Strahov. Vyplynulo to z dnešního vyjádření městského radního pro územní rozvoj Martina Langmajera (ODS). Návrh Jana Kaplického určený pro Letnou pravděpodobně nebude možné přesunout. Směrnice Mezinárodní unie architektů (UIA) to zřejmě zakazují, řekl dnes novinářům Langmajer.

    Zda by mohla nová budova stát jinde, je podle ředitele NK Vlastimila Ježka otázka právní. Soutěž byla vypsána na stavbu na konkrétním místě.
    Proti výstavbě knihovny podle Kaplického návrhu na Letné je většina městských zastupitelů ODS včetně primátora Pavla Béma (ODS). Zastupitelstvo je schopné výstavbě zabránit. Bém předloží řediteli Národní knihovny seznam konkrétních míst pro budovu příští týden. Na dnešním jednání městské rady primátor údajně řekl, že prioritou státu v Praze není financovat novou knihovnu; má prý jiné prvořadé cíle, k nimž patří oprava Národního muzea.
    Mluvčí vlády Jana Bartošová ČTK sdělila, že výstavba knihovny je záležitostí ministerstva kultury. "Ministerstvo kultury výstavbu knihovny podporuje. Prostředky na mezinárodní architektonickou soutěž šly z programu ministerstva. Knihovna novou budovu potřebuje, stejně jako rekonstrukci Klementina," řekla ČTK mluvčí ministerstva Marcela Žižková. Zda však výstavba nové budovy patří k prioritám vlády, musí podle ní říci vláda.
    O Strahově, konkrétně místě blízko Stadionu Evžena Rošického a vysokoškolských kolejí, se podle Langmajera uvažuje kvůli tomu, že okrajové části města nejsou pro knihovnu vhodné. Budova musí být v dosahu vysokých škol blízko centra, uvedl radní. Bém již dříve hovořil o pankrácké pláni, Proseku a Letňanech. Mezi další možná místa patří třeba Stodůlky.
    Vítězná studie, jak se podle představitelů města ukázalo, zasahuje i na jiné pozemky na Letné, než které loni v březnu zastupitelé schválili pro prodej Národní knihovně. Ani výstavba budovy na schválených parcelách by údajně nebyla možná, protože by nebyly splněny podmínky města pro prodej parcel. Knihovna by kolidovala s již zahájenou stavbou vnitřního automobilového okruhu, řekl dnes primátorův náměstek Pavel Klega (ODS).
    Mezi podmínkami prodeje bylo to, že budování knihovny by nijak výstavbu okruhu neomezilo. "Okruh by se stavěl déle a dráž," řekl náměstek. Stavba by se prodražila o stamiliony korun, dodal. Další podmínkou podle Klegy bylo, že Národní knihovna s Dopravním podnikem hlavního města Prahy vyřeší přesun tramvajové smyčky, pokud by to bylo třeba. "Nemůžeme si dovolit z městského rozpočtu investovat část knihovny," dodal Klega.
    Chyba byla podle něho už v podmínkách mezinárodní architektonické soutěže, v níž prý nebyly požadavky města obsaženy. Ježek ale podotýká, že Útvar rozvoje města musel vydat souhlas se soutěžními podmínkami.
    Pro výstavbu knihovny na Letné by podle představitelů města byl nutný jak prodej dalších pozemků, tak změna územního plánu, protože jsou vedeny jako park. Zastupitelstvo by patrně nic takového neschválilo. Úpravu pozemku podle Ježka také vymýšleli lidé z magistrátního úvaru rozvoje. "Začal proces změny územního plánu, protože ta část, jíž jsme měli nově získat, byla v územním plánu vedena jako zeleň, byť tam fyzicky je asfalt," uvedl.
    Útvar rozvoje města nyní podle Langmajera vypisuje soutěž na urbanistickou studii Letné. Soudí, že na základě dokumentu vznikne podnět na změnu územního plánu v místě tramvajové smyčky, kde měla knihovna stát. "Je možné, že plocha pro knihovnu zanikne," řekl radní. Přál by si v takovém případě, aby z parcel pro kulturní a církevní stavby byl park.
    Rozhodně by podle Langmajera neměly být využity pro bytové nebo komerční stavby "Je to ale můj soukromý názor," dodal.
0 komentářů
přidat komentář