Výstavba kampusu Masarykovy univerzity se prodraží o 1,2 miliardy

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
16.10.2007 10:35
Brno

Brno - Výstavba kampusu brněnské Masarykovy univerzity, která si měla vyžádat náklady pět miliard Kč, se prodraží o 1,2 miliardy. ČTK to dnes řekla Kateřina Böhmová z tiskového odboru ministerstva školství. Důvodem jsou kurzové ztráty, navýšení cen ve stavebnictví a začlenění nákupu nového vybavení kampusu do projektu. Školský areál měl být podle projektu dokončen již v příštím roce. Podle nejnovějších informací se jeho výstavba může prodloužit asi o rok.

    Podle vedení univerzity nyní stavební práce stojí, protože škola zatím nezískala písemný souhlas ministerstva školství k podpisu schválených smluv s dodavateli. Univerzita čeká na informace z ministerstva od června. Böhmová poukázala na to, že z výběrových řízení, které skončily v červenci, se zjistilo, že je nutné zcela přepracovat program výstavby kampusu.
    Ministerstvo již požádalo vládu, aby dala souhlas s prodloužením doby financování kampusu, a to až do roku 2012. Tím by bylo možné úhrady za projekt rozložit do více let. Financován je z úvěru Evropské investiční banky. Od doby, kdy Česko peníze na projekt získalo, klesla cena eura. Vznikly tak takzvané kursové ztráty, které se odhadují na asi 400 milionů korun.
    Původní projekt na výstavbu kampusu je asi sedm let starý. S přihlédnutím k vývoji cen ve stavebnictví je podle Böhmové nutné počítat se zvýšením nákladů. Cena bude vyšší také proto, že do projektu je nově zahrnut i nákup některého zařízení.
    Výstavba univerzitního kampusu je jedním z největších současných brněnských stavebních projektů. V září byla otevřena další část tohoto areálu v brněnských Bohunicích, který bude sloužit především medicíně, přírodovědným oborům a sportovním studiím. Takzvaná modrá etapa výstavby zahrnovala 12 nových objektů včetně pavilonu biomodelů a centrální knihovny. Stála 1,5 miliardy korun. K dokončení kampusu zbývají ještě dvě etapy.
    Přijít měly na 1,75 miliardy korun. Vznikne v rámci nich 19 objektů. Stavba by měla být ukončena v příštím roce. Nyní stroje stojí, protože nejsou na další etapu výstavby podepsány smlouvy.
    Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) si to vysvětluje tím, že místo ministra školství po odchodu Dany Kuchtové (SZ) není stále obsazeno. Podle něj neměl premiér Mirek Topolánek (ODS) dále otálet se jmenováním nového ministra. Průtahy totiž mohou stavbu kampusu dále prodražovat.
    Univerzitní kampus se začal stavět v roce 2004. Univerzitní městečko je určeno pro 5000 studentů a 500 vysokoškolských pracovníků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články