Olomoučtí zastupitelé dali zelenou akvaparku za půl miliardy

Zdroj
Vladimír Onderka
Vložil
ČTK
13.10.2007 08:50
Olomouc

Olomouc - Olomoučtí zastupitelé dnes dali zelenou několik let připravované stavbě akvaparku. Rozhodli na základě doporučení radních, že centrum vodních atrakcí za bezmála půl miliardy korun vybuduje radnice společně se sdružením firem Atzwanger, Gemo a Skanska. Stavba akvaparku na okraji města u  výpadové silnice na Brno by mohla začít letos. Hotová by měla být začátkem roku 2009. Provoz akvaparku bude celoroční.
    Radnice vytvoří se sdružením firem akciovou společnost s názvem Aquapark Olomouc. Město do ní vloží 32 milionů korun a dále pozemky a podkladové materiály pro stavbu akvaparku v  hodnotě přes 58 milionů korun. Vklad sdružení bude činit 111 milionů korun.
    Město bude v první fázi minoritním akcionářem společnosti, bude držet 45 procent akcií firmy. Do deseti let však svůj podíl postupně navýší až na 100 procent. Za zbylou část akcií radnice zaplatí sdružení 189 milionů korun.
    Náměstek primátora Jiří Martinák zastupitelům řekl, že se rada rozhodla spolupracovat se soukromým subjektem z ekonomických důvodů. Uvedl, že pokud by město stavělo akvapark samo, muselo by si vzít úvěr a cena stavby by dosáhla téměř 700 milionů korun. "Další možností byl leasing. V tomto případě by náklady dosáhly až 900 milionů korun," řekl Martinák.
    Podle primátora Martina Novotného pro spolupráci se sdružením firem hovoří zejména to, že se radnice nebude muset výrazně zadlužit či jednorázově vydat částku v řádu stovek milionů korun. "Přímé investice města do stavby akvaparku dosáhnou necelých 222 milionů korun, což představuje náš peněžitý vklad do společnosti a nákup akcií. Je důležité říci, že výdaje budou rozložené do deseti let," zdůraznil Novotný.
    Vybudování akvaparku si vyžádá 497 milionů korun. Náklady stavby sdružení firem uhradí z peněz, které město a konsorcium vloží do společné firmy, a dále z úvěru. Společnost Aquapark Olomouc si bude muset půjčit na stavbu a rozjezd centra vodních atrakcí více než 400 milionů korun.
    Konsorcium firem bude akvapark provozovat 20 let. Od radnice bude každoročně dostávat takzvané služebné mimo jiné na částečné krytí provozních nákladů. V prvních pěti letech příspěvek bude činit bezmála 30 milionů korun, na konci spolupráce 39 milionů korun.
    Radnice přidělila zakázku sdružení firem Atzwanger, Gemo a Skanska na základě koncesního řízení. Soutěž se město rozhodlo vypsat na radu právníků. Předloni na podzim si radnice vybrala bez výběrového řízení německo-italsko-švýcarskou firmu Atzwanger, se kterou původně chtěla projekt realizovat. O okolnosti této spolupráce se v minulosti zajímal útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Policisté například zkoumali, zda politici neobešli při plánování stavby zákon o veřejných zakázkách. Nakonec dospěli k tomu, že zákon neporušili.
    Proti stavbě akvaparku protestuje již delší dobu iniciativa Naše Olomouc. Podle jejích zástupců bude provoz ztrátový a město by nemělo suplovat roli podnikatelů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články