Kupkův obraz se prodal v aukci za rekordních 22,1 milionu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
08.10.2007 11:10
Praha

Praha - Obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) IV se na nedělní aukci v Praze na Žofíně prodal za 22,1 milionu korun, a vytvořil tak nový tuzemský aukční rekord. Oproti vyvolávací ceně suma vzrostla o deset milionů. I  s aukční přirážkou, kterou pořadatel stanovil výjimečně nízko na pět procent, za obraz Élévation nový majitel zaplatí 23,2 milionu korun. Kupec je neznámý.
    Dnešní rekord tak na druhé místo žebříčku posunul jiné dílo téhož autora, které se za 13,4 milionu prodalo letos v květnu. "Jsme nadmíru spokojeni, i když obraz byl zahraničními znalci odhadován na milion eur (přes 28 milionů korun). Na české poměry je to vynikající výsledek," řekl ČTK a Nově po dražbě ředitel aukční síně Jiří Rybář.
    Obraz do dražby poskytl soukromý sběratel. Platba se vzhledem k výši ceny uskuteční bankovním převodem, až poté dílo nový majitel dostane. Obraz není kulturní památkou, teoreticky by tedy mohl být ze země vyvezen. Podle Rybáře se tak ale nestane. Domnívá se, že dílo koupil český sběratel.
    Kupka, který je jedním ze zakladatelů abstraktního umění, do českých žebříčků nejdráže prodaných obrazů dlouho nezasahoval. Nyní se však rekordně zapsal podruhé během roku. Během jediného roku také třikrát vzrostl český aukční rekord. I to potvrzuje, že český trh s uměním prožívá poslední léta nebývalý rozkvět.
    Již začátek dnešní aukce byl mimořádný, protože rekordní byla již vyvolávací cena. Přestože žofínský sál byl téměř zaplněn, do dražby Kupkova obrazu se zapojilo jen pět lidí. Jeden v sále přihazoval jen do 14 milionů, trvale byli dva na telefonu a při sumě 15 milionů se přidal další zájemce ze sálu. Již dávno byl překonán tuzemský aukční rekord a cena stále po 100.000 korun rostla. Dlouho dražili jen zájemci po telefonu, k  nimž často patří známí či movitější sběratelé.
    Při ceně 19 milionů začal celý sál šumět, málokdo asi před dražbou předpokládal, že suma poroste tak vysoko. Ve chvíli, kdy licitátor uvedl sumu 20 milionů, vstoupil do hry nový zájemce. Žena v první řadě, v černém šátku a černých brýlích postupně "setřásla" zbývající dražitele po telefonu a celý sál jí ke koupi zatleskal. O jiné dílo neprojevila zájem, o přestávce odešla z aukce a nechtěla říci, zda dražila pro sebe či pro jiného sběratele.
    Na aukci se za 46.000 korun prodal i  soubor Kupkových barevných dřevorytů z roku 1905. Kupce ale nenašla kresba s  názvem Zápas vzniklá také ještě před autorovým abstraktním obdobím v letech 1900 až 1902. Nabízena byla za 150.000 korun. Na sobotní aukci v Českých Budějovicích se zase Kupka prodal - Rovnice modré v pohyblivých trojúhelnících se vydražila za tři miliony korun.
    Kupka, rodák z Opočna, byl jedním z prvních malířů, který ve svých dílech dospěl k čistě abstraktnímu projevu. V Čechách však jeho dílo odborné kruhy nepřijaly příliš vřele. S větším úspěchem se nesetkala v roce 1946 v Praze ani Kupkova souborná výstava.
    V komunistickém Československu byla Kupkova tvorba dlouho pokládána za "příklad imperialistické ideologie a kosmopolitního nihilismu" a jeho díla byla uložena v  depozitářích. Dnes vlastní alespoň nějakého Kupku přední světová muzea moderního umění.
    Velkou sbírku jeho děl má Národní galerie v Praze. Na základě předkupního práva získala v 90. letech z restituované Waldesovy sbírky nejvýznamnější Kupkova díla. Za sedm pláten zaplatila přibližně 90 milionů korun a tento nákup tak v českém prostředí zůstává největším obchodem s Kupkovými obrazy. Na veřejných aukcích díla dlouho dosahovala ceny maximálně kolem čtyř milionů korun, zatímco v zahraničí se již před lety jeho obrazy prodaly v  přepočtu i za téměř 18 milionů korun.
    Zlom v Česku přinesla aukce letos v květnu, kterou pořádala stejná aukční síň jako dnes. Prodala Kupkovu Abstraktní kompozici za dosud v tuzemsku rekordních 13,4 milionu korun. Dnes rekord posunula o více než šest milionů výše.
    Obraz Élévation (Výšky) IV je z Kupkova období čisté abstrakce z roku 1938. Dílo patří do série inspirované architekturou. Většina ostatních olejů z této vzácné kolekce je podle pořadatelů aukce ve sbírkách předních světových státních galerií či nadačních sbírek.
0 komentářů
přidat komentář