V Havířově otevřeli zrekonstruovaný kulturní dům z 50. let

Zdroj
Hana Záveská
Vložil
ČTK
05.10.2007 10:45
Brno

Havířov (Karvinsko) - Havířovský Kulturní dům Radost je opět přístupný veřejnosti. Rekonstrukce kulturní památky postavené v duchu socialistického realismu trvala rok a město za ni zaplatilo 130 milionů korun, řekla ČTK mluvčí Havířova Jana Pondělíčková. V Radosti vznikla galerie a multifunkční sál pro 300 lidí, obnovena byla kavárna s tanečním parketem.

Kulturní dům Radost byl postaven v 50. letech minulého století v budovatelském stylu přezdívaném zkráceně sorela a je součástí chráněného památkového území. Při jeho rekonstrukci proto musely být dodržené požadavky památkářů. "Zrestaurována byla původní vitrážová okna, dveře, zábradlí i sgrafitová fasáda," řekla mluvčí.
V prvním patře Radosti vznikl víceúčelový sál, ve kterém se mohou konat společenské a kulturní akce. Jednat v něm budou i havířovští zastupitelé. "Ve foyer zůstala zachována původní nástěnná malba, v sále jsou nově umístěny varhany. Sál pro 300 lidí je možné posuvnou stěnou rozdělit na menší části s komornější atmosférou," řekla Pondělíčková.
Suterénní obrazovou galerii propojí se sálem, bufetem a kuřárnou v prvním patře výtah, takže dům mohou navštívit i tělesně postižení lidé. Ve druhém patře se nacházejí kanceláře a technické zázemí.
"Opravená Radost by se měla stát kulturním centrem Havířova, které městu doposud chybělo. Rekonstrukci by si zasloužily i další domy, které ale patří společnosti RPG. Zahájili jsme s ní jednání o rekonstrukci celé hlavní třídy, která je architektonickým unikátem," řekl ČTK primátor František Chobot (ČSSD).
S kulturním domem je spojena historie města Havířov. V roce 1955 zde byly předány místním politikům městské insignie a zakládající listina nejmladšího českého města. Budova tehdy sloužila jako kino a prvním promítaným filmem byla budovatelská klasika Rudá záře nad Kladnem. V roce 1993 usedli diváci před plátno naposledy. Název posledního filmu byl také symbolický - Přichází Satan, uvedla mluvčí.
Na další tři roky se kino změnilo v místní kasino, jehož provozovatelé městu neplatili nájem. O vyklizení objektu jednal soud několik let, až v roce 2000 se podařilo neplatiče vystěhovat. Mezitím dům na hlavní třídě chátral.
V opraveném domě se hned v pátek koná první akce - odborná konference k socialistickému realismu v architektuře. Konference se zúčastní představitelé Národního památkového ústavu, renomovaní architekti i představitelé vysokých škol. Veřejnost si může kulturní dům prohlédnout v sobotu a neděli od 13:00 do 18:00.
0 komentářů
přidat komentář