MfD: Litomyšl se nebude soudit se stavební firmou kvůli hale

Vložil
ČTK
04.10.2007 11:15
Hradec Králové

Litomyšl (Svitavsko) - Havárii městské sportovní haly v Litomyšli, jejíž střecha povolila loni v lednu pod tíhou sněhu, nebude řešit soud. Litomyšlští zastupitelé se rozhodli, že stáhnou žaloby proti architektonické kanceláři Burian - Křivinka, která halu navrhla, i proti společnosti První litomyšlská stavební, jež ji postavila. Uvádí to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro Pardubický kraj. Projektant, stavební firma, ale i město zaplatí opravu rovným dílem - každý dá zhruba čtyři miliony korun.

Viník havárie je podle starosty Michala Kortyše jasný. Chybu podle něj udělala firma, která pro První litomyšlskou stavební navrhla a postavila střechu. Provedla podle starosty chybný statický výpočet. "Chybu ale udělali všichni. Měl si to ohlídat architekt Burian, První litomyšlská stavební a ohlídat si to měl i stavební dozor z městského úřadu," uvedl Kortyš.
Město se rozhodlo přistoupit se stavební firmou i architektem na dohodu, protože si nebylo jisté, zda by soudní spor vyhrálo. "Mohli jsme soud také prohrát," řekla mluvčí Litomyšle Michaela Severová. Problém je podle radních v tom, že se havárie stala příliš dlouho od postavení haly v roce 1998. "Nevejdeme se do klasické záruční doby," řekl Kortyš.
Sportovní hala se znovu otevřela letos v září. Sportovci se dočkali nové palubovky, kterou zaplatila z pojistky firma Ingenia, které opravovala střechu. Při rekonstrukci se totiž do haly dostala voda a poškodila původní palubovku.
0 komentářů
přidat komentář