V Hradci Králové začaly oslavy 700 let tamní katedrály

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
03.10.2007 19:05
Pardubice

Hradec Králové 3. října - V Hradci Králové dnes začaly roční oslavy 700 let založení tamní katedrály svatého Ducha. Zahájilo je otevření opravené takzvané královské předsíně a odhalení bust českých královen Elišky Rejčky a Elišky Pomořanské. Cihlová gotická katedrála patří k nejvýznamnějším památkám Hradce Králové.

    "Busty obou královen v královské předsíni budou trvalou připomínkou jejich zásluh o chrám i o město," řekl ČTK předseda občanského sdružení Katedrála 2008 Jan Doskočil. Hradec Králové byl věnným městem královen a právě za Elišky Rejčky v roce 1308 stavba chrámu začala a v době pobytu Elišky Pomořanské v Hradci Králové byl chrám na vrcholu slávy.
    Opravená předsíň, kterou do katedrály na bohoslužby vcházel panovník nebo královna, nebude jediným vylepšením katedrály. Do Vánoc by měly být hotovy opravy okenních vitráží, které pocházejí z přelomu 19. a 20. století. "Jejich oprava včetně vymalování katedrály přijde asi na 12 milionů korun," řekl Doskočil.
    Hlavní oslavy katedrály s řadou akcí jsou naplánované na příští rok. Jednou z nejdůležitějších akcí bude výstava Od chrámu ke katedrále, která bude otevřena v květnu v Muzeu východních Čech. Vrcholem oslav budou zářijové Slavnosti královny Elišky. Na říjen se pak chystá pouze několikadenní výstava nejstarších dokumentů týkajících se katedrály a Hradce Králové. Záštitu nad oslavami převzal prezident Václav Klaus s manželkou Livií, která se dnešní akce také zúčastnila.
    Trojlodní katedrála se 40 metrů vysokými věžemi měla v minulosti pohnutý osud. Chrám několikrát vyhořel, v 17. století jej při svém pobytu v Hradci Králové značně zpustošili Švédové. Celková oprava katedrály proběhla na přelomu 70. a 80. let minulého století. Cennými památkami chrámu je schránka na nádobu s hostiemi z konce 15. století a cínová gotická křtitelnice z roku 1406. Ve věžích katedrály jsou zavěšeny čtyři zvony.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Butto
Pepito
04.10.07 06:19
zobrazit všechny komentáře

Související články