Zámeček slavného herce na Jesenicku se stal kulturní památkou

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
01.10.2007 12:30
Slovensko

Bratislava

Bílá Voda (Jesenicko) - Zámeček legendárního německého herce Rudolfa Rittnera v Bílém Potoku na Jesenicku se stal kulturní památkou. Objekt zvaný též Kozí hrádek byl podle odborníků zapsán na seznam památek proto, že je stavbou v jesenické krajině zcela ojedinělou a všechny její objekty kromě stodoly, jež se zřítila po tuhé zimě v roce 1997, se zachovaly v původním stavu. Kromě zámečku s pozemkem se památkami staly i součásti původního vybavení, jako je nábytek a dvoje kachlová kamna.

    Podle Lucie Drábkové z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu, který zápis na seznam památek navrhl, autor a obyvatel v jedné osobě na stavbě uplatnil vlivy doznívajícího romantismu, historismu i prosazující se secese a přiklonil se k takzvanému Arts and Crafts (Hnutí uměleckých řemesel). Ideou tohoto stylu bylo sladění interiéru se exteriérem.
    "Obytná budova s věžičkou má například zvláštní rozvržení stavebních otvorů, což umožnilo vytvořit mnoho důmyslně disponovaných obytných místností. Stavba byla původně navíc obrostlá zelení," řekla ČTK Lucie Drábková.
    Při stavbě byly podle jejích slov použity pozoruhodné stavební postupy, včetně středověkých. Herec, básník a dramatik Rittner (1869-1943) vybudoval obytnou budovu s hospodářskou usedlostí, strážním domkem a parkem ve druhém desetiletí 20. století podle vlastního návrhu. Na zámečku pak strávil zbytek života.
    Rittner prošel jako herec divadly v Hannoveru, Olomouci, Karlových Varech, Bratislavě a Temešváru. Uspěl ale především až v Berlíně, kde proslul jako přední interpret her čelného představitele divadelního naturalismu Gerharda Hauptmanna. Hrával také ve ve Vídni, v Budapešti i v Praze. Patřil k nejlépe placeným umělcům své doby.
0 komentářů
přidat komentář