Slovenské Komárno by měl spojit s Maďarskem nový závěsný most

Vložil
ČTK
01.10.2007 00:05
Slovensko

Komárno

Komárno - Dopravě ze slovenského Komárna do maďarského Komáromu by měl v budoucnosti ulehčit nový závěsný most s jediným pilířem. Město už má potřebnou dokumentaci a v příštích měsících bude vyřizovat stavební povolení. Samotná stavba mostu je podmíněná podpisem mezivládní dohody a získáním peněz. ČTK to řekl primátor města Tibor Bastrnák.

    "Financovat stavbu by měly oba státy nejlépe s přispěním fondů Evropské unie," uvedl Bastrnák. Radnice už podle něj oslovila dopisem ministry dopravy Slovenska a Maďarska, aby se za urychlení výstavbu mostu zasadili. Dosud získalo Komárno na přípravu projektové dokumentace z fondů EU téměř 25 milionů slovenských korun (20,3 milionu Kč).
    O novém mostě přes Dunaj se v Komárně uvažuje již delší dobu. Současnému Alžbětinu mostu je již více než 100 let a podle odborníků automobilové nákladní dopravě nevyhovuje. Nový most by měl stát mimo města ve směru na Bratislavu. Stavbu širokou přibližně 20 metrů by měl držet pomocí lan jediný středový pilíř, který bude vysoký více než 100 metrů.
0 komentářů
přidat komentář