Zájem o mobilní domy roste, hodí se i do záplavových oblastí

Vložil
ČTK
10.11.2005 17:05
České Budějovice

 BRNO - Stále populárnější jsou na českém trhu s rekreačním bydlením takzvané domy na kolečkách. Jednoduchá stavba s několika pokoji, kuchyní a sociálním zařízením je umístěna na podvozku a díky své mobilitě se hodí například do rizikových oblastí, jako jsou záplavová území. Kolečkové domy jsou také jedním ze zpestření mezinárodní výstavy Caravaning 2005, která se ode dneška do neděle koná na brněnském výstavišti, řekla ČTK manažerka akce Michaela Zachová.
    První mobilní domy se v Česku objevily asi před dvěma lety, jejich popularita ale pomalu nabírá na síle, řekl ČTK pražský prodejce těchto rekreačních objektů Vlastimil Němec. Popularitě podle něj napomohly americké filmy, ale především francouzské a španělské kempy, které mobilní domy rády využívají. Od karavanů a obytných přívěsů se mobilní domy s několika místnostmi liší velikostí i komfortem, od rekreačních chat pak možností rychlého přemístění.
    "Kromě majitelů kempů jsou kupci domů na kolečkách lidé, kteří mají pozemek, na němž je zakázáno stavět, třeba i proto, že je v záplavovém území," poznamenal prodejce. K instalaci domu není potřeba stavebního povolení, pouze připojení na elektrickou energii, případně na plyn a septik či kanalizaci.
    Na trhu jsou mobilní domy v provedení pro celoroční nebo jen letní užívání. Liší se také svou velikostí, od osmi až například do 48 čtverečních metrů obytné plochy. Domy lze také propojovat do obytných traktů. Nejlevnější verze přijde zhruba na více než 300.000 korun, v nejdražším provedením musí zájemce počítat i s téměř dvoumilionovou investicí. Většina zájemců tak dává přednost koupi použitých domků dovážených ze zahraničí. V domkařském "second handu" je lze pořídit už od 160.000 korun.
    Naopak v USA, kolébce mobilních domků, je situace zcela opačná. Zájem o ně je takový, že jejich ceny realitní trh vyhnal na historické maximum. Například mobilní dům s kuchyní, obývací místností a dvěma ložnicemi v kalifornském Malibu se nyní prodává za 1,4 milionu dolarů (asi 35 milionů korun). Průměrná cena běžného domu dosáhla v USA podle květnových údajů 281.400 dolarů (přes sedm milionů korun). Ceny se ovšem výrazně liší podle lokality. V Malibu na pobřeží Tichého oceánu je průměrná cena 4,4 milionu dolarů (asi 110 milionů korun).
0 komentářů
přidat komentář