Ze zchátralého ostravského zámku je dnes hotel a pivovar

Zdroj
Elena Mazurová
Vložil
ČTK
27.09.2007 11:40
Ostrava

Ostrava - Zchátralý zámek ve Starém Zábřehu, na který byl před sedmi lety vypsán demoliční výměr, zachránili dva ostravští podnikatelé. Někdejší šlechtické sídlo za své peníze opravili a vybudovali v něm hotel a pivovar, který tam kdysi fungoval. Historický objekt je druhou nejstarší stavbou v Ostravě a dnes je zapsán do seznamu chráněných kulturních památek v České republice, řekli dnes na tiskové konferenci majitelé zámku Petr Hradil a Erich Bergman.

První písemná zmínka o veřejnosti málo známém ostravském zámku je z roku 1529. "Zámek byl původně gotickou vodní tvrzí, která byla na renesanční zámek přestavěna v 16. století. Barokní přestavba v závěru 18. století pak zámek obohacuje o pivovar," uvedla Daniela Hradilová, která navrhovala interiér. Podle majitelů je v Ostravě starší už jen kostel svatého Václava v Kostelní ulici.
Po tříleté rekonstrukci byl zámek uveden do původní podoby ze 17. až 18. století, dnes má navíc podlahové topení. V budově se podle Hradilové zachovaly původní sklepy, renesanční klenby i sezení ve výklencích oken. Stropy přežily díky tomu, že je od konce 19. století chránil další strop. Návštěvníci zámku najdou i erbovní sál, který zdobí asi 20 erbů majitelů obce od roku 1288. Rekonstrukce zatím stála přes 50 milionů korun a majitelé ji prý zaplatili ze svého. "Důvody jsou komerční a záliba v tyto věci. Očekáváme od toho, že se peníze brzy vrátí," řekl Hradil.
"Zámek bude sloužit jako restaurace, pivnice a hotel, jednou ročně ho chceme zpřístupnit lidem. Slavnostní otevření zámku se uskuteční tento pátek, kdy se chystají Svatováclavské pivní slavnosti a také den otevřených dveří," uvedl manažer hotelu Radovan Koudelka s tím, že o provoz se bude starat asi 20 zaměstnanců. V zámku je 18 pokojů, které jsou vybaveny moderní elektronikou i starožitnostmi, většina nábytku jsou originály nakoupené v aukcích. Dílem současných truhlářů jsou jen postele s dřevěnými nebesy. Obklady s renesančními a barokními vzory papežské lilie jsou z dílny italské manufaktury.
"Tento objekt má ambici možná nastoupit nový trend, město nemůže žít jen na obchodech a komerčních centrech," usoudila Hradilová. Erbovní sál je oficiálním obřadním místem radnice v obvodu Ostrava-Jih.
Zámecký pivovar vaří domácí nefiltrovaný a nepasterizovaný jedenáctistupňový ležák Pikard. Jeho roční kapacita je 800 až 1300 hektolitrů, což by mělo vystačit pro místní spotřebu v restauraci a pivnici i pro další milovníky přírodně syceného piva, kteří si sem pro sudové pivo přijdou. "Vaříme na základě principu německého zákona o čistotě piva z roku 1575. Je to nepasterizované, nefiltrované pivo s malým množstvím kvasnic. Hořkost je nastavená tak, aby odpovídala regionu," uvedl sládek a vystudovaný chemik Václav Baron.
Ostravští památkáři jsou s výsledkem rekonstrukce spokojeni. "Kdyby všichni investoři přistupovali k opravám kulturních památek tak jako majitelé zábřežského zámku, byli bychom nadšeni," řekl MfD Jiří Čech z památkové péče města.
0 komentářů
přidat komentář