Elektrárna Dlouhé Stráně je po opravě opět přístupná veřejnosti

Zdroj
Vladimír Onderka
Vložil
ČTK
21.09.2007 11:10
Brno

Loučná nad Desnou (Šumpersko) - Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně v Loučné nad Desnou na Šumpersku se dnes otevřela po bezmála pětiměsíční přestávce veřejnosti. Mimo provoz byla kvůli opravám horní nádrže a výměně řídících systémů vodního díla. Investice do oprav stavebně-technické památky si vyžádala zhruba 360 milionů korun. Uhradil ji její vlastník, Skupina ČEZ, řekl dnes novinářům ředitel organizační jednotky ČEZ vodní elektrárny Zdeněk Saturka.

Elektrárna uzavřela své brány veřejnosti začátkem května. O měsíc a půl později se stavebníci pustili do rekonstrukce, kterou si vyžádal špatný technický stav horní nádrže. V průběhu dvou měsíců stavební firma odfrézovala na 20.000 tun asfaltobetonového pláště nádrže a nahradila jej novým.
Ještě před zahájením rekonstrukce ČEZ musel vypustit horní nádrž, která pojme téměř tři miliony metrů krychlových vody, což se běžně nedělá. Zpět se voda vrátila zhruba před měsícem, kdy skončila odstávka provozu.
"Do dnešního dne se dělaly dokončovací práce. Dílo je odvedeno kvalitně. Předpokládáme, že by plášť měl tentokrát vydržet 20 až 30 let. Aby se neopakovala chyba z minulosti, dodavatel si najal externí firmu, která hlídala kvalitu," uvedl Saturka. Původní plášť musel být vyměněn po 11 letech provozu elektrárny. Objevily se v něm bodové poruchy. Způsobilo je to, že stavebníci použili při stavbě nevhodné kamení.
K výměně řídících systémů elektrárny, které byly součástí rekonstrukce, Saturka řekl, že původní byly na hranici své životnosti. Kvůli tomu docházelo k jejich poruchám.
Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně patří k vyhledávaným stavebně-technickým památkám. Loni ji navštívil rekordní počet lidí. Památka přivítala 60.976 návštěvníků, což je o 6701 více než činil dosavadní rekord z roku 2005. O zájmu lidí o vodní dílo svědčí i dnešní návštěvnost, kdy se od rána v elektrárně střídaly autobusy s turisty.
V energetické soustavě mají Dlouhé Stráně funkci jak při využití přebytku energie, která se využívá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období nedostatku energie, kdy elektrárna může během několika desítek vteřin začít vyrábět elektřinu a dodávat ji do sítě.
Stavba elektrárny, jejíž podobu vytvořil architekt Ladislav Konečný, začala v roce 1978. Uvedena do provozu byla o 18 let později.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
exurze - informace
04.10.08 11:38
zobrazit všechny komentáře