Ve finále soutěže na podobu Václavského náměstí jsou čtyři návrhy

Vložil
ČTK
09.11.2005 17:35
Praha

PRAHA - Do finále architektonické soutěže na budoucí podobu Václavského náměstí v Praze postoupily čtyři návrhy. Po dnešním zasedání odborné poroty to ČTK sdělil její předseda a zastupitel Prahy 1 Filip Dvořák (ODS). Porota hodnotila celkem 28 projektů. Konečný verdikt by měl padnout za dva týdny.

"Všechny čtyři návrhy jsou velice kvalitní a mají potenciál zvítězit," uvedl Dvořák. Autor nejlepšího návrhu získá milion korun. Druhé místo bude spojeno s částkou půl milionu korun, za třetí místo činí odměna 250.000 korun.
Podle starosty Prahy 1 Vladimíra Vihana (ODS) nebylo rozhodování poroty vůbec jednoduché. "Objevovaly se zde zajímavé nápady, ale koncepčně se jednalo občas spíše o abstrakci než o reálnou možnost přebudování náměstí," uvedl starosta.
Stav jednoho z nejznámějších prostranství nepokládají zástupci Prahy 1 za uspokojivý. Zmizet by z něho měly zejména zaparkované automobily, výjimku by mělo mít jen zásobování a invalidé. Architekti se také měli zaměřit na rozmístění a množství restauračních zahrádek, reklamních panelů, městského mobiliáře a zeleně. Snížit by se měl rovněž počet prodejních stánků. Odborníci se měli dále zabývat případným návratem tramvají na náměstí.
Soutěžní podmínky si vyzvedlo 62 architektů, další tři ateliéry byly osloveny. Návrhy odevzdalo 29 architektů a ateliérů; jeden projekt porota vyřadila, protože nebyl doručen v termínu.
Všech 28 návrhů si bude moci prohlédnout i veřejnost. Budou vystaveny od 12. prosince do 6. března v Martinickém paláci na Hradčanském náměstí.
Soutěž je podle Dvořáka ideová; má poskytnout náměty pro obnovu, využití a uspořádání prostoru náměstí a také pro zpracování případných regulačních podmínek.
0 komentářů
přidat komentář